Doar 18% dintre britanicii care au votat pro-Brexit mai cred că ieșirea din UE reprezintă un succes

Foto cu rol ilustrativ: Pixabay
Foto cu rol ilustrativ: Pixabay

Doar 18% dintre alegătorii pro-Brexit din 2016 mai cred că ieșirea din Uniunea Europeană a fost un succes, potrivit sondajului realizat de thinktank-ul UK in a Changing Europe – totodată, 61% cred că va ieși bine în cele din urmă.

La șapte ani de la campania pentru referendum, anchetatorii Public First au chestionat peste 4.000 de persoane care au votat pro-Brexit. Mai puțin de o cincime dintre ei – 18% – au spus că procesul de părăsire a Uniunii a mers bine sau foarte bine, în timp ce 30% au spus că nu a mers nici bine, nici rău, iar 26% au spus că este încă prea devreme pentru a spune, potrivit The Guardian.

Cu inflația blocată la maxime istorice și PIB-ul stagnant, economiștii au avertizat din ce în ce mai mult cu privire la impactul continuu al Brexit-ului asupra comerțului și investițiilor. Cu toate acestea, mai puțin de o treime dintre alegătorii intervievați (29%) consideră că Brexitul a avut un impact economic negativ.

Dintre cei pro-Brexit care cred că procesul nu a mers bine, mulți dau vina pe politicieni pentru că l-au gestionat prost – o narațiune susținută de fostul lider al Ukip (mișcarea politică care a promovat ieșirea din UE), Nigel Farage, care a susținut recent că „Brexitul a eșuat”. În acest grup, 70% au spus că Brexitul ar fi putut să meargă bine, iar aproape jumătate (48%) cred că politicienii ar fi putut să-l facă să funcționeze, dar nici nu au încercat.

Punerea în aplicare a deciziei de a părăsi UE a divizat în mod repetat partidul conservator în ultimii șapte ani. Cearta cu privire la relația Regatului Unit cu UE a dus la demisia Theresei May și l-a ajutat pe Boris Johnson să obțină o majoritate de 80 de locuri în 2019, promițând că va „termina cu Brexitul”.

Anand Menon, directorul „UK in a Changing Europe”, a declarat că dezamăgirea cu privire la modul în care a fost gestionat Brexitul ar putea exacerba neîncrederea în politicieni.

„Deși foarte puțini oameni cred că Brexitul merge bine, un număr mare de alegători pro-Brexit cred, de asemenea, că este încă prea devreme pentru a face o judecată definitivă. Mulți alegători pro-Brexit cred că părăsirea Uniunii Europene nu a fost succes, deoarece politicienii i-au dezamăgit. Pericolul este că acest lucru va duce la o erodare a credinței în politică și în politicieni”, a spus el.

În ciuda nemulțumirii în rândul multor alegători pro-Brexit, cu privire la modul în care a fost gestionată plecarea Marii Britanii din UE, în sondajul nu există semne de o schimbare totală a opiniilor – poate contribuind la explicarea reticenței laburistei și a liberal-democraților de a se concentra asupra Brexit-ului în campanie.

O mare majoritate a celor chestionați – 72% – au spus că vor vota din nou așa cum au făcut-o în 2016, chiar și cu mintea de acum; în timp ce tot 72% au spus că vor să nu mai discute despre Brexit.

Rachel Wolf, un partener fondator al Public First, a declarat: „Oameni precum Farage se joacă cu o viziune mai generală că politicienii au încurcat-o. Pe de altă parte, oamenii nu sunt tocmai dornici să continue să vorbească despre Brexit”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel