Doar 3 din 10 întreprinderi din România au organizat şedinţe online în 2022. Digitalizarea prinde mai greu la noi

Fotografie de la Marek Levak, Pexels
Fotografie de la Marek Levak, Pexels

O nouă cercetare a celor de la Eurostat arată că doar 31% dintre firmele cu 10 sau mai mulţi angajaţi din România au organizat în 2022 şedinţe de la distanţă. Acest lucru ne pune în partea de jos a clasamentului european, alături de ţări precum Slovacia, Ungaria sau Bulgaria.

Astfel, potrivit datelor Eurostat, la nivel european 50% dintre întreprinderile cu 10 sau mai mulţi angajaţi au organizat şedinţe de la distanţă, prin intermediul internetului. În interiorul UE au existat, însă, variaţii mari în ceea ce priveşte procentajul firmelor care s-au folosit de acest instrument. 

Spre exemplu, în Suedia 79,4% dintre firme au organizat astfel de şedinţe, în Finlanda procentajul a fost de 78,5%, în timp ce în Danemarca vorbim de 78% dintre firme. Aceste ţări sunt urmate în clasament de Malta (68,3%) şi Irlanda (63,6%). 

La capătul opus al clasamentului se află Bulgaria (28,2%), Ungaria (29,4%), România (31,2%), Grecia (32,9%) şi Slovacia (35,2%). 

Datele statistice cu privire la accesul de la distanţă analizează stadiul de pregătire tehnologică al companiilor pentru a permite angajaţilor să muncească de la distanţă, prin permiterea accesului la trei tipuri de resurse: sistem de e-mail, documente, şi aplicaţii de business. 

În 2022, în UE, 57% dintre firmele cu 10 sau mai mulţi angajaţi au oferit acces angajaţilor la toate cele trei resurse. 

În ceea ce priveşte dimensiunea firmelor care oferă sisteme de muncă de la distanţă, 91% dintre firmele mari, cu peste 250 de angajaţi, oferă acces la toate cele trei instrumente. În ceea ce priveşte firmele medii, cu un număr de angajaţi cuprins între 50 şi 249, procentul este de 77,2%. Doar 52,4% dintre firmele mici oferă acces angajaţilor la munca de la distanţă, mai arată studiul. 

Companiile mari conduc clasamentul în ceea ce priveşte accesul de la distanţă. Aproape toate firmele mari oferă acces la sistemul de mail al companiei (97,2%), la documentele companiei (94%) şi la aplicaţiile de business (92,4%). 

În ceea ce priveşte întreprinderile mijlocii, 90,9% dintre acestea au oferit angajaţilor acces de la distanţă la sistemul intern de e-mail, 83% au oferit acces la documente şi 80,4% au oferit acces la aplicaţiile de business. 

Dintre firmele mici, 74,8% au oferit acces angajaţilor la e-mail, 60,9% la documente şi 57,5% la aplicaţii de business. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel