Doar 57 de companii, responsabile pentru 80% din emisiile de gaze cu efect de seră din 2016

Foto: Pixabay, de steveb
Foto: Pixabay, de steveb

Un număr surprinzător de mic, de doar 57 de companii producătoare de petrol, gaze, cărbune și ciment, sunt direct responsabile pentru 80% din emisiile globale de gaze cu efect de seră începând cu Acordul Climatic de la Paris din 2016, arată un nou studiu.

Studiul arată că mulți mari producători au crescut producția de combustibili fosili chiar și după Acordul Climatic de la Paris, relatează The Guardian.

Conform Bazei de Date Carbon Majors, compilată de cercetători de renume mondial, aceste companii puternice, deținute atât de stat cât și de acționari privați, sunt principalii factori care contribuie la criza climatică. Chiar dacă în cadrul Acordului de la Paris, guvernele s-au angajat să reducă emisiile, analiza evidențiază creșterea producției de combustibili fosili la majoritatea mega-producătorilor în cei șapte ani de la acord comparativ cu cei șapte ani de dinainte.

Cercetătorii au descoperit în baza de date cu cei mai mari 122 de poluatori istorici că 65% din companiile de stat și 55% din cele din sectorul privat și-au intensificat producția. Cel mai mare contributor privat la emisii în această perioadă a fost ExxonMobil din Statele Unite, legat de 3,6 gigatone de CO2 în șapte ani, adică 1,4% din totalul global. ExxonMobil este urmat îndeaproape de Shell, BP, Chevron și TotalEnergies, fiecare responsabil pentru cel puțin 1% din emisiile globale.

Cea mai izbitoare tendință este creșterea accelerată a emisiilor legate de companiile de stat, în special din sectorul de cărbune din Asia. Această expansiune contrară avertismentelor Agenției Internaționale a Energiei, care subliniază necesitatea sistării exploatării de noi zăcăminte de petrol și gaze pentru a limita încălzirea globală, continuă și în prezent. Oamenii de știință spun că temperaturile globale se apropie rapid de ținta inferioară a Acordului de la Paris, 1,5ºC peste nivelul din epoca pre-industrială, având consecințe potential dezastruoase pentru omenire și planetă.

„Este imoral ca aceste companii să-și extindă explorarea și producția de combustibili fosili știind de decenii că produsele lor sunt nocive," a spus Richard Heede, creatorul Bazei de Date Carbon Majors în 2013. „Nu-i mai putem învinovăți pe consumatori care sunt forțați să se bazeze pe petrol și gaze din cauza influenței pe care aceste companii o au asupra guvernelor.”

Date istorice vs. perioada recentă

Cercetarea Carbon Majors a ajutat la schimbarea discursului privind responsabilitatea pentru criza climatică, atribuind emisiile entităților care profită de la extracția de combustibili fosili, și nu atât indivizilor care îi ard. Datele au fost citate în procese privind clima și au stat la baza campaniei "The Polluters" a publicației The Guardian din 2019, care a evidențiat cele 20 de companii responsabile pentru o treime din emisiile globale de carbon.

Analizând datele istorice, se observă că producția chineză de cărbune de stat reprezintă 14% din CO2-ul global istoric, cel mai mare procent din bază, mai mult decât dublu față de fosta Uniune Sovietică (locul doi). Pe locul trei se află compania saudită Saudi Aramco. Urmează companii americane - Chevron și ExxonMobil – apoi Gazprom din Rusia și National Iranian Oil Company. Două companii europene, BP și Shell, sunt urmate de Coal India.

Creșterea Asiei în secolul XXI devine evidentă la compararea cu datele din 2016-2022. În această perioadă recentă, China domină cu peste un sfert din emisiile de CO2, urmată de Saudi Aramco (aproape 5%). Top 10 este populat de companii de stat din China, Rusia, India și Iran. Abia pe locul 11 apare ExxonMobil, cu jumătate din media sa istorică.

Reacții și direcții viitoare

ExxonMobil, Chevron, BP și Shell au ținte de emisii nete zero, deși definițiile și metodele diferă. Multe dintre companiile de pe listă au făcut investiții în energii regenerabile. Daan Van Acker, manager de program la InfluenceMap, avertizează că majoritatea entităților se mișcă în direcția greșită pentru stabilitatea climei.

Heede susține că producătorii de combustibili fosili au o obligație morală să plătească pentru daunele provocate și că ar trebui să contribuie la un fond pentru daune și pierderi, așa cum a propus prim-ministrul statului Barbados, Mia Mottley.

Un purtător de cuvânt al Shell a declarat: „Shell se angajează să devină o companie energetică cu emisii nete zero până în 2050, o țintă care susține obiectivul ambițios al Acordului de la Paris pentru limitarea încălzirii globale la 1,5ºC. Progresăm în direcția țintelor noastre de climă și, până la sfârșitul lui 2023, am atins peste 60% din ținta de a reduce la jumătate emisiile din operațiunile noastre până în 2030, comparativ cu 2016.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel