Lacul Ohrid din Macedonia de Nord este cunoscut pentru unicitatea sa.
Lacul Ohrid, de la granița dintre Macedonia de Nord și Albania, este unul dintre cele mai vechi și adânci lacuri din Europa. Culoarea verde smarald a corpului de apă găzduiește 212 specii cunoscute de plante și animale. Una dintre acestea, păstrăvul de Ohrid, este un ingredient esențial pentru manufactura celebrelor perle Ohrid, conform BBC.
Timp de aproape 100 de ani, au existat doar două familii care știu cum se produc aceste perle: familiile Talev și Filev. Spre deosebire de perlele normale, perlele Ohrid sunt făcute din cochilii, care sunt transformate în bile de diferite mărimi, prin adăugarea a cel puțin opt straturi ale unei emulsii secrete, oferindu-le strălucirea caracteristică.
Fiecare strat trebuie să se usuce pentru ca următorul să fie aplicat, lucru ce poate dura între 45 de minute și oră pentru fiecare. Ingredientele emulsiei includ solzi smulși de pe păstrăvul de Ohrid, dar restul procesului este un mister.
Istoria perlelor Ohrid se întinde până în 1920, când un imigrant rus a arătat tehnica celor două familii. De atunci, familiile Talev și Filev au împărtășit secretul producției doar verbal, din tată în fiu. În timp ce perlele tradiționale pot dura doar 150 de ani, familia Talev spune că perlele sale pot dura pentru totdeauna.
În ultimele decade, bijuteriile din Ohrid au devenit una dintre cele mai cunoscute atracții ale țării, purtate de Regina Margareta a II-a a Danemarcei, Regina Elisabeta a II-a a Angliei și Prințesa Diana.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu