După 207 ani de neutralitate și peste cinci secole de la ultima bătălie pe teritoriul său, Elveția se află din nou în război. Am luat în râs propunerea Simonettei Sommaruga, cu dușul în doi, fără să dăm atenție frazei care a urmat.
”Este o perioadă dificilă pentru toată lumea. Rusia duce un război energetic împotriva Europei și, prin urmare, și împotriva Elveției", a spus ministrul elvețian când și-a avertizat națiunea despre ce urmează la iarnă.
Onorata Comisie și politicienii țărilor UE o dau cotită, aburesc realitatea cum se aburește geamul camerei în care vom visa la 19 grade Celsius. E război sau ce? Criminalul de la Moscova nu se va preda. Ne predăm noi? Dacă sistemul democratic euro-atlantic nu poate face față unei amenințări cu dușul rece și lampa mică, poate să dispară. Ceea ce nu cred că se va întâmpla. Or fi dedulciți cetățenii la confortul a trei generații post-război, dar nu li se cere să ia arma din dulap și să fugă la cazarmă, cum fac elvețienii, ci doar să-și fiarbă un singur cremvurșt în loc de doi.
De ce se tem liderii europeni? Poate că într-o societate de consum, fără consum se prăbușește economia și ulterior societatea? Posibil, dar cel mai probabil se tem de muncă.
Națiunile europene au mai trecut prin crize și au dumicat rații, nu doar de curent, ci și de pâine. Dar povara a fost împărțită echitabil. Că erai lord, că erai John, tot o cartelă primeai. Iar asta presupune efort de planificare, de inovare, gândire strategică și asumarea unor decizii, cu posibile costuri electorale. Dacă ceri omului de la bloc să facă duș cu găleata, iar în vile clipocește apa în piscină, nu te poți aștepta la prea mult entuziasm popular.
Și doi, chiar am tăiat doar acolo de unde se poate tăia? Cu ce începem, cu becurile din școli, sau cu alimentarea trotinetelor electrice? Dacă dușul în doi e mai economic, câți trebuie să se urce pe trotinetă ca să fie consumul pe călător mai mic ca în troleibuz?
De ce plătesc statele europene mai mult pe mașini electrice importate din China decât pe panouri fotovoltaice produse în Italia?
Ce subvenționăm de la buget, benzina pentru Bentley-uri sau motorina pentru tractoare?
Are prioritate la energie ieftină excavatorul minei de cărbune, sau serverul pe care se minează cripto?
O să spuneți că serverele sunt în Noua Zeelandă sau în State. Păi, nu e război global, împotriva încălzirii globale?
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News