Creditele se scumpesc cu 0,5%, nu cu 0,25%. Suciu arată o altă măsură a BNR, ”mai tehnică”. Urmează noi CREȘTERI

Pexels
Pexels

Purtătorul de cuvânt al BNR, Dan Suciu, a explicat de ce scumpirea creditelor va fi cu 0,5%, nu cu 0,25%.  

”Este o scumpire mai mare, dacă ne uităm și la cealaltă măsură pe care a luat-o Banca Centrală, una mai tehnică, într-adevăr, de majorare și creștere a coridorului de variațiuni, o schimbare tehnică, dar care pentru creditele pe care le ia banca de la Banca Națională, presupune o scumpire de aproximativ 0,25%. Deci pe scurt, la nivelul creditării, avem o scumpire cu 0,5%. 

Într-adevăr, este o măsură mai puțin clară pentru populație, care se uită la nivelul dobânzii care a crescut cu doar 0,25%, dar chiar și așa, este la nivelul aproape similar cu ce avem în regiune. Ungurii au 1,8%, polonezii sunt ușor sub noi, urmează o altă majorare. Deci toate aceste lucruri până la urmă arată că suntem în același orizont de variație în ceea ce privește dobânzile”, a spus Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR. 

România, sub șocul inflației

”Avem un șoc al inflației, se vede acest lucru, e evident. Astăzi am primit și datele de la Institutul Național de Statistică, 7,9%, cifră relativ mare, nimic de spus. De aici survine, evident, o preocupare pentru creșterea dobânzii ceva mai accentuate, dar să nu uităm că, un lucru e clar, Banca Națională a spus de mult că  a trecut epoca dobânzilor mici, inclusiv în ceea ce privește costul banilor, urmează de aici încolo creșteri. Important este să găsim momentul, dozajul și dimensiunea acestor creșteri pentru perioada imediat următoare, în contextul în care sunt câteva elemente caracteristice în România și nu numai. 

Dacă vorbim de creșterea prețurilor la energie și combustibil, asta este generală, dar avem elemente de plafonare de preț pe energie, care au intrat în vigoare de la 1 noiembrie, vom vedea cum se vor transcrie ele în prețuri. Probabil că vom avea o ușoară descreștere a presiunii inflaționiste, până în momentul în care plafonarea va ieși din joc în aprilie, când vom avea probabil un maxim, dar evident că acest element tranzitoriu al evoluției prețului la energie trebuie să ținem cont de el, cu atât mai mult cu cât nu credem că vor fi creșteri la nesfârșit ale prețurilor pe piețele internaționale”, a mai spus Dan Suciu, purtător de cuvânt al BNR, într-o intervenție la Digi24. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel