Ministrul de Finanţe, Eugen Teodorovici, consideră că orice majorare a dobânzii în zona politicii monetare e de luat în seamă, pentru că ar putea genera fie o creştere a inflaţiei, fie a ROBOR.
Întrebat la Parlament dacă o nouă majorare a dobânzii de referinţă îl îngrijorează, Teodorovici a spus: "Orice înseamnă creştere pe această zonă e într-adevăr de luat în seamă; o îngrijorare mai mare sau mai mică în funcţie de impactul pe care poate să îl aibă: fie o creştere a inflaţiei, fie a ROBOR şi nu numai. Dar hai să vedem datele oficiale şi apoi discutăm".
A doua mărire în mai puțin de o lună
Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a hotărât majorarea ratei dobânzii de politică monetară la nivelul de 2,25% pe an, de la 2% pe an, începând cu data de 8 februarie.
Banca Naţională a României va majora rata dobânzii de politică monetară la 2,25%. Este a doua mărire a acestui indice în mai puţin de o lună, după cea din 8 ianuarie 2018.
Românii afectați
Cei mai afectaţi vor fi românii care au credite în lei. Rata dobânzii de politică monetară influenţează şi ROBOR-ul.
Nivelul dobânzii cheie este importantă în principal pentru băncile comerciale (care se împrumută de la BNR la nivelul dobânzii cheie), cât şi pentru investitorii străini care caută ţări în care dobânzile sunt cât mai ridicate pentru a-şi fructifica banii la randamente cât mai mari.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu