Avocatul Gheorghe Piperea face o paralelă între dobânzile pe care le practică băncile din Franţa atunci când acordă împrumuturi imobiliare şi nivelul dobânzilor aplicate de băncile din România.
"Citesc pe Le Figaro că dobânda la creditele imobiliare a ajuns 1,25% ( (1,17%, pentru credite pe perioade mai lungi de 20 de ani), faţă de nivelul de acum 6 luni, care ajunsese deja 1,44%. Probabil că, în curând, băncile franceze o să îi plătească pe debitori să se împrumute. S-a intamplat deja în Danemarca, acum 2 ani, când o prestatoare a celei mai vechi profesii din lume (nu e vorba de politică...) a primit bani de la bancă, pentru că şi-a asumat 'riscul' de a se împrumuta, la dobânzi negative ...", scrie Gheorghe Piperea pe pagina sa de Facebook.
"Săracele bănci franceze. Oare cum s-or descurca? Au nord du Danube, în Micul Paris, e un sistem bancar ai căror sefi nici nu se scoală din pat pentru dobânzi de sub 5%. De fapt, un astfel de nivel e specific doar creditelor ipotecare garantate anticoncurenţial de stat (se numeşte, ironic, Prima casă, deşi debitorul este proprietar pe casa respectivă cum sunt eu campion la sprint). În mod normal, DAE nu este mai mic de 8%. Cu un volum de creditare infim şi fără concurenţi (că Statul român este condus foarte inteligent către împrumuturile de la bănci, cu 5-6%, omiţând şansa de a împrumuta de la populaţie cu 3-4%, prin titluri de sta cotate la bursa de valori), profiturile sistemului 'nostru' bancar sunt de trei ori mai mari decât media europeană. Sărăcanii şi nepricepuţii din bankingul francez şi danez ar face bine să ia lecţii de la ultra-managerii de bănci din România. Cei care conduc cel mai mic sistem bancar din Europa ...'
PS Explicaţiile nivelului incredibil de redus al dobânzilor la creditele imobiliare franceze sunt două: (i) idioata politică de quantitative easing dusă de BCE, de unde au rezultat atâtea fluvii de lichidităţi, că băncile - vedetă ale Franţei, Germaniei, Italiei, Olandei şi ale Danemarcei efectiv nu mai ştiu ce face cu ele; (ii) volumul mare de creditare asigură un profit rezonabil chiar şi din rate foarte mici ale dobânzii", apreciază Gheorghe Piperea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News