Banca Centrală Europeană a ridicat joi costurile împrumuturilor la cel mai ridicat nivel din ultimii 22 de ani și a lăsat ușa deschisă pentru mai multe creșteri, extinzându-și lupta împotriva inflației ridicate chiar și în timp ce este de așteptat ca economia Zonei Euro să crească.
BCE și-a majorat rata cheie a dobânzii - cea pe care o plătesc băncile pentru a depozita numerarul în siguranță la banca centrală - pentru a opta oară consecutiv, cu 25 de puncte de bază, până la 3,5%, cel mai ridicat nivel din 2001.
Banca Centrală a celor 20 de țări care împărtășesc moneda euro a transmis, de asemenea, că se așteaptă ca inflația să rămână peste ținta de 2% până în 2025 și a sugerat încă o dată că există mai multe creșteri ale ratelor dobânzilor în lunile următoare.
„Deciziile viitoare vor asigura faptul că ratele cheie ale dobânzilor BCE vor fi aduse la niveluri suficient de restrictive pentru a realiza o revenire în timp util a inflației la ținta de 2% pe termen mediu și vor fi menținute la acele niveluri atâta timp cât este necesar”, a spus BCE. .
Creșterea în zona euro stagnează în cel mai bun caz, iar inflația s-a moderat în ultimele luni de zile, datorită prețurilor mai scăzute la energie și a celei mai abrupte creșteri a ratelor dobânzilor din istoria de 25 de ani a BCE.
Miercuri seara, Rezerva Federală a Statelor Unite și-a rupt propriul șir de 10 majorări succesive ale dobânzilor - un semnal puternic pentru investitorii din întreaga lume că ciclul actual de înăsprire în economiile dezvoltate se apropie de sfârșit, chiar dacă este încă posibilă o mai mică înăsprire în SUA.
Dar inflația din zona euro este încă inacceptabil de ridicată pentru BCE, la 6,1%, iar creșterea prețurilor subiacente, care exclude de obicei alimentele și energia, începe abia să încetinească.
„Angajații și-au revizuit previziunile privind inflația, excluzând energia și alimentele, în special pentru anul acesta și anul viitor, din cauza surprizelor ascendente din trecut și a implicațiilor pieței forte a muncii pentru viteza dezinflației”, a spus BCE.
Acest lucru a fost stabilit pentru a menține politica BCE pe calea înăspririi, în special după ce nu a reușit să prezică criza actuală de inflație ridicată și a început să majoreze ratele mai târziu decât multe bănci centrale, anul trecut.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu