Camelia Săndulescu şi Iulia Maria Mihai, care au lucrat ca medici experţi la Serviciul de Expertiză a Capacităţii de Muncă de la Casa Judeţeană de Pensii şi Asigurări Sociale Argeş, au fost condamnate miercuri la câte 4 ani de închisoare cu executare într-un dosar în care au fost judecate pentru luare de mită în formă continuată, sentinţa nefiind definitivă.
Tribunalul Argeş a aplicat inculpatelor şi pedeapsa complementară a interzicerii exercitării unor drepturi pe o perioadă de 4 ani, potrivit sentinţei publicate pe portalul instanţelor de judecată. Este vorba de dreptul de a fi ales în autorităţile publice, dreptul de a ocupa o funcţie care impune exercitarea atribuţiilor de stat şi dreptul de a exercita profesia de care s-au folosit pentru săvârşirea infracţiunii, aceea de medic expert în cadrul Comisiei de Expertiză Medicală a Capacităţii de Muncă, precizează Agerpres.
Instanţa a mai decis să reducă din pedeapsa aplicată fiecăreia dintre inculpate perioada reţinerii, a arestului preventiv şi a arestului la domiciliu, începând cu data de 11 iunie 2014 şi până la data de 25 iunie 2015, dar şi să ridice măsura controlului judiciar luată faţă de cele două.
'În baza art. 112 lit. e Cod procedură penală, confiscă de la inculpata Săndulescu Camelia suma de 56.650 lei şi de la inculpata Mihai Iulia Maria suma de 44.900 lei, bani dobândiţi de acestea prin săvârşirea infracţiunilor, precum şi a bunurilor dobândite prin săvârşirea infracţiunilor, ce se află la Camera de corpuri delicte a instanţei (...). În baza art. 274 alin. 1 şi 2 Cod penal, obligă pe fiecare dintre inculpate la câte 18.000 lei cheltuieli judiciare către stat', se mai arată în hotărârea instanţei. Sentinţa pronunţată de Tribunalul Argeş nu este definitivă, putând fi atacată cu apel.
Procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) au dispus, pe 2 septembrie 2014, trimiterea în judecată a celor două inculpate. Potrivit unui comunicat al DNA transmis AGERPRES, au fost deferite justiţiei Iulia Maria Mihai, medic şef al Serviciului de Expertiză a Capacităţii de Muncă şi preşedinte al Comisiei de Expertiză Medicală, pentru luare de mită în formă continuată (487 acte materiale), şi Camelia Săndulescu, medic în cadrul aceluiaşi serviciu, pentru luare de mită în formă continuată (588 acte materiale).
[citeste si]
'Cu privire la cele peste 1.000 de persoane care au fost cercetate în cauză sub aspectul infracţiunii de dare de mită, s-a dispus renunţarea la urmărirea penală. În baza art.318 C. pr. pen , având în vedere toate circumstanţele cauzei, conţinutul faptelor, modalitatea şi împrejurările concrete de săvârşire, vârsta, persoana suspecţilor, s-a constatat că nu există interes public în urmărirea acestora', se arată în comunicat. Procurorii susţin că, în perioada noiembrie 2013 - februarie 2014, respectiv februarie - iunie 2014, cei doi medici au primit sume de bani cuprinse între 100 şi 200 lei şi alte foloase de la peste 1.000 de persoane care s-au prezentat în perioadele de referinţă la cabinetele de expertiză pentru încadrarea într-un grad de invaliditate, revizuirea medicală, prelungirea concediului medical peste 90 de zile sau pentru emiterea certificatului constatator asupra capacităţii de muncă.
Conform aceleiaşi surse, au existat situaţii în care, într-o singură zi, medicul Mihai a primit sume de bani şi alte foloase de la peste 20 de persoane care s-au prezentat la cabinetul de expertiză. DNA precizează că, de cele mai multe ori, întreaga procedură cu persoana solicitantă dura circa 2-3 minute sau, în unele situaţii, mai puţin de un minut, interval de timp foarte scurt în care inculpatele examinau actele medicale şi emiteau deciziile pentru stabilirea gradului de invaliditate, avizele pentru prelungirea concediilor sau certificatele pentru stabilirea capacităţii de muncă. 'Au existat, de asemenea, situaţii în care inculpatele au primit bani sau alte foloase cu titlu de mită în contextul în care au permis persoanelor solicitante să depună documentaţii medicale incomplete ori care nu susţineau diagnosticul la momentul respectiv', mai menţionează DNA.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News