Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a făcut mai multe declarații după eliberarea celor două doctorițe de la Spitalul Sf. Pantelimon.
Ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a confirmat faptul că cele două doctorițe de la Spitalul Sf. Pantelimon se vor putea întoarce la muncă după decizia de astăzi a Curții de Apel București.
"Eu nu am informații legate de un alt tip de suspendare a dreptului de a profesa. Din moment ce instanța a hotărât că nu au niciun fel de interdicție, sigur, teoretic ar putea să se întoarcă la muncă, dar vă dați seama că discutăm despre două femei care au trecut printr-o săptămână foarte grea și cu foarte multă presiune publică, e clar că reintegrarea în muncă va fi mai dificilă și sigur nu pot să fac niciun fel de comentariu legat de situația în care se găsesc ele, dar în mod evident oricine trece printr-o astfel de experiență nu cred că se poate întoarce la muncă, mai ales că discutăm despre oameni care lucrează în Terapie Intensivă și îngrijesc pacienți critici, trebuie în mod evident să existe o perioadă de pauză", a declarat Alexandru Rafila.
VEZI ȘI: Doctorițele de la Spitalul Sf. Pantelimon, puse în libertate
Totodată, ministrul Sănătății a venit cu mai multe detalii legate de solicitarea sa privind efectuarea unui audit internațional la Spitalul Sfântul Pantelimon.
"M-am adresat scris, după ce au fost și contactați telefonic cei din conducerea Societății Europene de Terapie Intensivă. Dânșii sunt o societate europeană profesională foarte puternică care are mai multe comitete: comitetul etic, profesional etc. Și-au arătat disponibilitatea să trimită o echipă în România sau să le punem datele la dispoziție, vom vedea care este forma posibilă, elemente prin care să aibă acces la informațiile medicale categoric, la nimic altceva, și să poată să-și exprime un punct de vedere profesional. Acest lucru nu interferează în vreun fel cu ancheta Parchetului.
Eu așa cum nu am comentat nici în momentul în care a existat acel referat al procurorilor care a dus la reținerea celor două doctorițe timp de o săptămână sau mai bine de o săptămână, nu pot să comentez nici acum când instanța le-a pus în libertate, dar cred că e un lucru pe care ar trebui să îl subliniem, cred că în România trebuie să înțelegem, suntem țară din UE, și trebuie să respectăm prezumția de nevinovăție până la stabilirea unei eventuale vinovății de către o instanță și trebuie să respectăm demnitatea umană și demnitatea profesională, mai ales că discutăm de două femei tinere.
Dacă sunt vinovate evident că vor trebui să plătească pentru vina lor, dar, repet, lucrurile acestea trei trebuie să le respectăm cu toții. Mă refer la prezumția de nevinovăție, la demnitatea umană și la demnitatea profesională, mai ales dacă acest lucru se răsfrânge și asupra corpului medical, ceea ce creează o presiune care nu este în niciun fel favorabilă pacienților din România pentru că medicii trebuie să lucreze în condiții de respect și confort, așa cum și pacienții la rândul lor trebuie îngrijiți cu mult profesionalism și grijă", a mai spus Alexandru Rafila.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu