DeCe News a intrat în posesia proiectului Legii de reformă a sănătății. Guvernul vrea să-și asume legea, alcătuită de o comisie specializată a președinției, fără dezbatere în Parlament. Proiectul a fost anunțat de Ladislau Ritli, la audierile din Parlament după demisia lui Cseke Attila. Legea are la bază modelul olandez şi prevede schimbarea formei de proprietate a spitalelor și privatizarea sistemului de asigurări de sănătate. În paralel, guvernul lucrează la pachetul de bază de servicii de sănătate, acoperit de asigurările sociale, care va fi introdus prin Hotărâre de Guvern. În 2011, CNAS va elimina o serie de tratamente din lista procedurilor oferite gratuit, în baza asigurării. Din 2012, pachetul de servicii va cuprinde doar anumite proceduri, de bază și vor exista liste de așteptare pentru pacienții care nu plătesc asigurări suplimentare.
Iată principalele modificări pe care le aduce noul proiect de lege în sistemul de sănătate:
Ministerul Finanțelor va colecta contribuțiile asiguraților și ale angajatorilor acestora și le va vira CNAS. Casa Națională de Asigurări va păstra o parte din bani pentru propria funcționare și într-un fond de rezervă și redistribuire, dirijând majoritatea sumelor atrase către firme private. Acestea trebuie să aibă minim 1 milion de asigurați, în anul precedent încheierii contractelor și un volum de prime atrase de cel puțin 500 milioane de euro.
Ca urmare, doar marile companii internaționale de profil vor putea intra pe piața românească. CNAS va încheia contracte cu firmele private ce vor administra banii asiguraților, iar aceastea la rândul lor vor semna contracte cu furnizorii (spitale, medici de familie) și cu cetățenii asigurați. În baza contractelor, CNAS va vira către privați o sumă de circa 200 de euro pe an pentru fiecare asigurat, în vreme ce pentru vârstnici suma ar putea fi de până la 500 de euro pe asigurat. Urgențele și programele naționale de sănătate vor fi finanțate de la bugetuld e stat, ca și până acum.
Contribuția către CNAS rămâne neschimbată (5,2 pentru angajator și 5,7 la sută din venit pentru salariat), dar aceasta asigură doar pachetul de bază. Fiecare firmă va oferi pachete suplimentare de servicii medicale acelor cetăţeni dispuşi să plătească în plus faţă de contribuţia obligatorie (actualul CAS).
Principalul avantaj oferit pacienţilor prin pachetul suplimentar de asigurări medicale va fi timpul de aşteptare redus pentru consultaţii sau intervenţii chirurgicale. În noua configuraţie a sistemului sanitar, timpul de aşteptare pentru un consult la un specialist sau o investigaţie paraclinică va putea depăși o lună de zile sau chiar mai mult. În Anglia se aștepată și 6 luni pentru anumite proceduri.
Pentru a creşte apetitul asigurătorilor privaţi pentru piaţa românească nu se intenţionează introducerea unei limite de profit pentru aceste companii în primul an de funcţionare a noului sistem. Introducerea unei astfel de limite a fost încercată în Olanda sau Slovenia, dar fără succes.
Vezi aici legea privind organizarea şi funcţionarea sistemului sanitar din România
Citeşte şi:
Spitalele ar urma să fie organizate pe modelul fundaţiilor, conform noii Legi a Sănătății
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News