DOCUMENTE / Preț energie. OUG privind punerea în aplicare a Regulamentului UE 2022/1854. Guvernul pregătește suprataxarea OMV

Nicolae Ciucă / Foto: Facebook Nicolae Ciucă
Nicolae Ciucă / Foto: Facebook Nicolae Ciucă

Guvernul Ciucă are în analiză un proiect de OUG privind unele măsuri de punere în aplicare a Regulamentului (UE) 2022/1854 al Consiliului din 6 octombrie 2022 privind o intervenție de urgență pentru abordarea problemei prețurilor ridicate la energie. Subiectul va fi abordat pe ordinea de zi a şedinţei de Guvern de miercuri.

Guvernul are în analiză un proiect de OUG privind punerea în aplicare a Regulamentului UE 2022/1854, adică reglementarea la nivel european care ar permite suprataxarea companiilor petroliere, potrivit ordinii de zi a Executivului.

Ținând cont de prevederile Regulamentului (UE) 2022/1854 al Consiliului din 6 octombrie 2022 privind o intervenție de urgență pentru abordarea problemei prețurilor ridicate la energie (...), Guvernul României adoptă prezenta ordonanță de urgență.

ART. 1 – (1) Sunt contribuabili obligați la plata contribuției de solidaritate plătitorii de impozit pe profit potrivit art. 13 și de impozit pe veniturile microîntreprinderilor potrivit art. 47 din Legea nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările şi completările ulterioare, care desfășoară activități în sectoarele țițeiului, gazelor naturale, cărbunelui și rafinăriilor, care fac obiectul Regulamentului (CE) nr. 1893/2006 al Parlamentului European și al Consiliului din 20 decembrie 2006 de stabilire a Nomenclatorului statistic al activităților economice NACE a doua revizuire și de modificare a Regulamentului (CEE) nr. 3037/90 al Consiliului, precum și a anumitor regulamente CE privind domenii statistice specifice, cu codurile CAEN: 0610 - «Extracția țițeiului», 0620 - «Extracția gazelor naturale», 0510 - «Extracția huilei», 1910 - «Fabricarea produselor de cocserie» și 1920- «Fabricarea produselor obținute prin rafinarea petrolului» și care au ponderea acestor activități în cifra de afaceri de peste 75 % inclusiv.

(2) Contribuția de solidaritate se datorează și de:

a) persoanele plătitoare de impozit pe profit potrivit art. 13 și de impozit pe veniturile microîntreprinderilor potrivit art. 47 din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, afiliate cu contribuabilii prevăzuți la alin. (1) atunci când acestea realizează cel puțin 50% din cifra de afaceri a anului 2022, respectiv a anului 2023 din relația cu persoanele afiliate;

b) persoanele plătitoare de impozit pe profit potrivit art. 13 și de impozit pe veniturile microîntreprinderilor potrivit art. 47 din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, afiliate cu persoanele afiliate de la lit. a) atunci când acestea realizează cel puțin 50% din cifra de afaceri a anului 2022 respectiv a anului 2023 din relația cu persoanele afiliate.

(3) Contribuabilii prevăzuți la alin. (1) și (2) care fac parte dintr-un grup fiscal în domeniul impozitului pe profit datorează, calculează și plătesc contribuția de solidaritate, potrivit prevederilor art. 2 în mod individual.

(4) În aplicarea prevederilor alin. (2), persoana afiliată este cea definită potrivit prevederilor art. 7 pct. 26 din Legea nr. 227/2015, cu modificările şi completările ulterioare, indiferent de obiectul de activitate și care nu desfășoară activitățile prevăzute la alin. (1).

(5) În aplicarea prevederilor alin. (1) și (2), cifra de afaceri este cea definită potrivit reglementărilor contabile aplicabile. În cazul în care reglementările contabile aplicabile nu definesc cifra de afaceri, aceasta cuprinde veniturile din vânzarea de bunuri și prestarea de servicii din care se scad sumele reprezentând reduceri comerciale acordate și se adaugă subvențiile de exploatare aferente cifrei de afaceri, astfel cum sunt prezentate în situațiile financiare anuale sau raportările contabile ale contribuabilului respectiv, după caz, se precizează într-un document care poate fi consultat mai jos.

Guvernul are, pe ordinea de zi a şedinţei de miercuri, OUG care prevede eliminarea obligativităţii depunerii declaraţiei pe propria răspundere în cazul consumatorilor de energie care au mai multe locuri de consum. Actul normativ a fost conceput din ”necesitatea clarificării unor prevederi (...) în scopul reconsiderării unor elemente ale schemei de sprijin în vederea asigurării aplicării acesteia în mod unitar pentru toţi consumatorii casnici, luând în considerare numai nivelul lunar de consum de energie electrică şi nu şi alte criterii, potential discriminatorii, precum numărul locurilor de consum”.  „Prin prezentul proiect de act normativ se propune abrogarea art. 1 alin (10) din Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 27/2022, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 206/2022, cu modificările şi completările ulterioare, eliminându-se obligaţia clienţilor casnici care au locuri de consum la domiciliu şi la reşedinţă de a depune declaraţii privind locul de consum la care beneficiază de preţ plafonat”, se arată în Nota de fundamentare.  

DOCUMENT 1 (OUG) și DOCUMENT 2 (Notă de fundamentare).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel