Documentarul ''Descoperă România cu Peter Hurley'', realizat de Agenția Națională de Presă AGERPRES, a fost prezentat sâmbătă, 19 noiembrie, la Shangai, în cadrul Festivalului de Film Românesc. Proiecția a avut loc la Centrul Cultural al sectorului Jing An din Shanghai.
Potrivit Agerpres, evenimentul a prilejuit întâlnirea unor împătimiţi ai filmului românesc, alături de reprezentanţi ai comunităţii locale şi ai mediului de afaceri din Shanghai, ai unor companii de producţie şi distribuţie a filmului, oameni de cultură, ziarişti, membri ai delegaţiei cineaştilor români prezenţi la prima ediţie a Festivalului de Film Românesc în China.
"Iubitorii filmului românesc, mai ales cei în vârstă, apreciază filmele de lungmetraj din România proiectate în trecut aici, iar organizarea Festivalului de Film Românesc în China reprezintă o mare bucurie şi o şansă de a cunoaşte şi mai bine filmele româneşti actuale", a spus Zhou Mingde, traducătorul celor mai multe filme româneşti vizionate de publicul chinez în anii '70 - '80.
El a evidenţiat necesitatea reluării contactelor în domeniu pe linia realizării unor coproducţii şi a reciprocităţii în distribuţia filmelor celor două cinematografii.
La eveniment au fost prezenţi secretarul general adjunct al Institutului Cultural Român (ICR), Cristina Liberis, şi directorul ICR Beijing, Constantin Lupeanu.
Filmul "Descoperă România cu Peter Hurley" a fost prezentat şi vineri, la întâlnirea delegaţiei cineaştilor români cu staff-ul Festivalului Internaţional de Film din Shanghai.
Realizat în patru părţi, filmul, cu o durată de o oră şi 46 de minute, prezintă o poveste de călătorie a unui irlandez care a plecat în 2012, pe jos, de la Săpânţa până la Muzeul Ţăranului Român din Capitală, pentru a descoperi ce înseamnă România reală.
Filmul este realizat de Camelia Moise, imaginea fiind semnată de Sergiu Olteanu, editor - Ioana Matei.
Fost viceconsul onorific al Irlandei la Bucureşti, producător al celui mai important festival intercultural de tradiţii de la noi din ţară, "Lungul Drum spre Cimitirul Vesel", Peter Hurley a descoperit la pas acea Românie rurală pe care, la început, doar o intuia. Decorat cu Ordinul Meritul Cultural în grad de Comandor pentru efortul de a promova datinile din ţara noastră, irlandezul a finalizat un drum pentru că a vrut să afle, descoperindu-se, în primul rând, pe sine.
Documentarul poate fi urmărit AICI:
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu