Preşedintele Comisiei pentru românii din afara graniţelor din Senat, Viorel Badea, a anunţat joi seara, la Universitatea Izvoru Mureşului, iniţierea unui proiect de lege de eliminare a intermediarilor în eliberarea documentelor pentru românii din diaspora.
'Dorim să iniţiem o propunere legislativă prin care să eliminăm intermediarii, samsarii în ceea ce priveşte procedurile de eliberare a documentelor pentru românii din diaspora. Al doilea pas este crearea unui birou unic pentru românii care vin să-şi obţină documentele, să le reînnoiască sau să le modifice, indiferent că e vorba de înmatriculări, RAR, certificate de naştere, transcriere, urmând ca al treilea pas să fie înregistrarea online pentru obţinerea acestor documente. În Occident , documentele se obţin în urma completării unor formulare electronice, se plăteşte o taxă minimă, de zece Euro, după care documentul se transmite prin poştă. La asta vrem să ajungem, pentru că ceea ce se întâmplă acum în România pentru obţinerea acestor documente este o misiune imposibilă, pentru că tu vii acasă, în concediu şi nu poţi obţine nici măcar un singur document', a declarat senatorul Viorel Badea.
Acesta a arătat că 20 la sută din populaţia României nu mai trăieşte în ţară, iar fenomenul este unul îngrijorător şi reprezintă o vulnerabilitate în contextul în care şi sporul demografic este unul negativ.
'Evoluţia fenomenului migrator este una extrem de îngrijorătoare. Nu numai că aceşti cetăţeni pleacă din ţară, ci duc cu ei competenţa, curajul şi, evident, posibilitatea de a ajuta economia românească să evolueze. Situaţia este extrem de gravă şi datorită faptului că forţa de muncă din România continuă să migreze şi către statele arabe, în ultimii cinci ani comunitatea românească din Emirate ajungând de la 1.000 la 10.000 de persoane', a spus Viorel Badea.
Atragerea românilor în țară
Preşedintele Comisiei pentru românii din afara graniţelor din Senat a punctat faptul că este necesar, mai mult ca niciodată, să fie atraşi românii să revină în ţară şi în nici un caz descurajaţi prin proceduri birocratice complicate.
'Cred că statul român ar trebui să se gândească foarte bine la viitorul României. Este necesar mai mult ca niciodată să îi atragem acasă pe români care trăiesc în afara României, dar nu cu declaraţii politice ci schimbând fundamental contextul socio-economic şi infrastructura din România', a spus Viorel Badea.
Liderii unor asociaţii ale românilor din Italia şi Spania, prezenţi la lucrările Universităţii de la Izvoru Mureşului au prezentat problemele cu care se confruntă în ţările în care trăiesc, printre acestea numărându-se birocraţia excesivă în obţinerea documentelor de identitate româneşti, 'motiv pentru care deseori românii preferă să renunţe la cetăţenia română' sau se declară români cu domiciliul stabil în străinătate, pierzându-şi astfel cartea de identitate românească. De asemenea, românii sunt nevoiţi să lucreze la negru, în condiţii inumane, nu sunt plătiţi pentru munca prestată şi sunt nevoiţi să se adreseze sindicatelor pentru recuperarea salariilor, în unele situaţii firmele pentru care lucrează nu plătesc contribuţiile la bugetul de stat pentru pensie şi alte drepturi pe care ar trebui să le aibă, relatează Agerpres.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News