Doi americani, arestaţi pentru export de tehnologie în Rusia

Fotografie de la Kindel Media, Pexels
Fotografie de la Kindel Media, Pexels

Doi bărbaţi au fost arestaţi de autorităţile americane pentru export de tehnologie către Rusia. 

Autorităţile americane au anunţat joi că au arestat doi bărbaţi acuzaţi de o schemă ilegală de mai mulţi ani pentru exportul de tehnologie în Rusia, ocolind reglementările privind exportul impuse după invadarea Ucrainei de către Rusia, relatează dpa.

Departamentul american al Justiţiei susţine că unul dintre bărbaţi a furnizat companiilor ruse echipament de avionică occidental şi a asigurat servicii de reparaţii pentru echipament utilizat pe avioane fabricate în Rusia.

Din 2020, inculpaţii au conspirat să eludeze legile de export ascunzând şi declarând în mod fals utilizatorii finali, valoarea şi destinaţia finală pentru exporturile lor şi expediind echipamentele prin ţări terţe, a precizat departamentul.

În unul dintre cazuri, cei doi bărbaţi au ascuns utilizatorul final şi destinaţia reală furnizând o factură falsă, care menţiona că destinaţia finală era Germania. În alte situaţii, elementele de avionică au fost trimise prin Armenia şi Cipru în Rusia fără a obţine licenţele necesare, a menţionat Departamentul Justiţiei.

Cei doi au fost inculpaţi pentru conspiraţie, export de bunuri controlate fără licenţă, falsificarea şi eşecul de a furniza informaţii electronice privind operaţiunile de export şi contrabandă cu bunuri interzise de legea americană. Dacă vor fi găsiţi vinovaţi, cei doi riscă între cinci şi 20 de ani de închisoare pentru fiecare capăt de acuzare.

După ce Rusia a declanşat invazia în Ucraina în urmă cu un an, SUA şi alţi aliaţi au impus sancţiuni dure Moscovei pentru a-i slăbi economia şi a face mai dificil pentru aceasta să obţină resursele necesare pentru război, notează dpa, conform Agerpres.

Atacurile ransomware din SUA, considerate ameninţări la adresa securităţii naţionale 

Statele Unite vor trata de acum înainte atacurile "ransomware" drept ameninţări la adresa securităţii naţionale, nu doar simple infracţiuni, a anunţat joi Casa Albă, transmite agenţia EFE.

Funcţionari de rang înalt din Administraţia preşedintelui Joe Biden au explicat, într-o discuţie cu presa, că noua clasificare va permite Departamentului de Stat şi Trezoreriei să impună sancţiuni entităţilor responsabile cu astfel de atacuri ce folosesc programe malware care preiau controlul unui sistem informatic şi cer bani deţinătorului acestuia pentru a-i reda accesul.

Obiectivul Washingtonului este ca aliaţii săi să se alăture eforturilor de urmărire a acestor entităţi, astfel încât să se "reducă suprafaţa Terrei unde indivizii pot comite asemenea delicte în impunitate", precizează unul dintre funcţionari. "Dacă unui infractor i se va împiedica ieşirea din interiorul graniţelor Rusiei, probabil că aceasta va contribui la descurajarea lui" să comită astfel de atacuri, exemplifică el.

Schimbarea de politică este inclusă în noua Strategie Naţională pentru Securitate Cibernetică a Administraţiei americane, care urmăreşte să consolideze infrastructurile critice ale SUA în faţa ameninţării în creştere cu atacuri cibernetice.

Această strategie menţionează Rusia, China, Coreea de Nord şi Iran drept cei patru principali "actori malware" care trebuie combătuţi.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel