Autoritățile ruse au reținut doi angajați ai fabricii rusești a companiei Carlsberg, Baltika Breweries, în legătură cu acuzații de fraudă, a confirmat compania daneză Carlsberg pentru Reuters, joi.
Compania a declarat într-un comunicat că aceste acuzații sunt "false".
În luna iulie, Moscova a preluat controlul pachetului de acțiuni al Carlsberg în Baltika printr-un decret prezidențial, afirmând că va supune pachetul deținut de străini unui "management temporar".
Directorul executiv Jacob Aarup-Andersen a declarat, luna trecută, că Rusia i-a "furat" afacerea, adăugând că grupul a întrerupt toate legăturile cu afacerea de acolo și refuză să încheie vreo înțelegere cu guvernul Rusiei care ar face ca preluarea activelor să pară legitimă.
"Este îngrozitor faptul că eforturile statului rus de a-și justifica preluarea ilegală a afacerii noastre din Rusia s-au transformat acum în vizarea angajaților nevinovați", a declarat Carlsberg într-un comunicat.
"Acuzațiile raportate în presa rusă sunt false", a adăugat compania.
Începând de anul trecut, grupul danez a încercat să îşi vândă subsidiara Baltika din Rusia, urmând exemplul multor altor companii occidentale care au decis să plece de acolo, după invadarea Ucrainei.
Cu toate acestea, după ce în iunie grupul a anunţat că a găsit un cumpărător pentru afacerile sale, luna următoare preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a ordonat confiscarea temporară a participaţiei deţinută de grupul Carlsberg la producătorul rus de bere Baltika.
'Nu ai cum să ocoleşti faptul că ne-au furat afacerile din Rusia şi nu avem de gând să îi ajutăm pentru ca să pară ceva legitim', a spus Jacob Aarup-Andersen, care în luna septembrie a preluat postul de director general la Carlsberg.
Grupul danez avea opt fabrici de bere şi aproximativ 8.400 de angajaţi în Rusia, iar anul trecut a decis să deprecieze valoarea Baltika cu 9,9 miliarde de coroane daneze (1,41 miliarde de dolari).
Aarup-Andersen a precizat că din interacţiunile limitate care au avut loc, începând din luna iulie, cu echipa managerială de la Baltika, precum şi cu autorităţile ruse, Carlsberg nu a putut găsi o soluţie acceptabilă la această situaţie.
'Nu vom intra într-o tranzacţie cu Guvernul rus, care să justifice într-un fel preluarea în mod ilegal a afacerilor noastre', a declarat acesta la o întâlnire cu jurnaliştii.
La începutul acestei luni, Carlsberg a decis să pună capăt acordurilor de licenţiere pentru mărcile sale în Rusia, acorduri care au permis subsidiarei Baltika să producă, să promoveze şi să comercializeze toate produsele Carlsberg în Rusia.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News