Doi ani de la suspendarea democrației în România

Bogdan Chirieac a lansat în vara anului 2012 o expresie definitorie pentru  Traian Băsescu: Guvernatorul. După doi ani de la acest moment, Chirieac evaluează implicațiile referendumului pentru demiterea președintelui.

În editorialul scris pentru DCNews, Chirieac reamintește momentele cheie care au urmat suspendării președintelui, în plan intern și internațional. Analizând evoluția scenei politice după referendumul din 2012, Chirieac arată ce șansă a pierdut Traian Băsescu, dar și societatea românească.

Iată editorialul scris de Bogdan Chirieac pentru DCNews:  

Pe 29 iulie 2012, poporul român a fost chemat la urne să voteze demiterea președintelui. Ce a urmat se știe. Dl Băsescu își încheie mandatul în decembrie 2014. Se poate spune, însă, că, în urmă cu doi ani, pe 29 iulie, democrația a fost suspendată în România. Traian Băsescu a încetat să mai fie Președinte și a devenit Guvernator.

Mergând în măruntaiele evenimentelor fierbinți de acum doi ani, vom constata că premierul Ponta și USL-ul au comis multe erori, în special de comunicare cu exteriorul. Probabil că istoricii vor analiza în liniște acele evenimente. La sfârșitul zilei de 29 iulie 2012, 8,4 milioane cetățeni români își exercitaseră dreptul de vot, 88,5% fiind în favoarea demiterii lui Traian Băsescu.
Dacă nici votul nu mai este esențial pentru democrație, nu știu ce altceva ar mai putea fi.
În plan intern, instituțiile de forță afiliate d-lui Băsescu au încălcat toate regulile posibile. Curtea Constituțională a dat decizii prin fax la 5 dimineața, DNA-ul a arestat listele de alegători, convorbirile dintre ministrul de Interne și cel al Administrației au fost publicate în presă de azi pe mâine, CSM a refuzat, pur și simplu, să se întrunească, la Bruxelles, d-na Macovei anunța lovitură de stat și război civil în România.
În plan extern, Europa a refuzat să-i asculte pe noii lideri de la București, iar Statele Unite, prin Ambasada americană la București și emisaul d-nei Clinton, au tranșat problema.
O tânără democrație din Est, puternic pro-americană, așa cum este România, și-a aflat, practic, democrația suspendată.
Dl Băsescu nu și-a mai revenit după votul din 29 iulie. La europarlamentare, partidul său a obținut jumătate dintre voturile înregistrate în 2012 în favoare sa: numai 6%.
Rămânând încă doi ani Guvernator, dl Băsescu a ratat șansa uriașă de a intra în istorie ca un om demn. Dacă, după referendum, dl Băsescu demisiona, istoria ar fi consemnat categoric gestul. Probabil că, la alegerile din 25 mai, PMP ar fi obținut 36%. Din nefericire, România nu a avut șansa unor lideri deasupra vremurilor.
Firește că aș dori ca, începând din ianuarie 2015, România să redevină o democrație. Din nefericire, astăzi când vorbim, nu am niciun argument solid prin care să mă conving că regimul Băsescu, cu toate tarele sale îngrozitoare, nu va continua sub un alt nume.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel