Doi ani de război prin ochii orașului natal al lui Zelenski. Ucrainenii epuizați refuză să renunțe

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Află ce spun localnicii din orașul natal al lui Zelenski despre război.

Se traduce prin ”corn strâmb”, dar președintele Zelensky numește orașul Kryvyi Rih ”sufletul și inima sa mare”.

El atribuie acestui oraș industrial și aspru modelarea caracterului său. A crescut într-un ansamblu de blocuri cunoscut sub numele de Anthill.

Când stai în fața acestei structuri impunătoare, călătoria lui Volodymyr Zelensky de la acest mediu la lider în timp de război pare remarcabilă.

”Vreau ca războiul să se termine curând. Este un tip normal, bun, care luptă pentru oameni. Vreau doar ca acest război și sirenele să se oprească cât mai repede”, spune Vita, care a locuit în apropierea părinților lui Zelensky.

Dar cu progrese minime ale Ucrainei și o dominație tot mai mare a Rusiei, nu se vede un sfârșit, iar acest lucru alimentează și este alimentat de îndoieli influente din cercurile occidentale.

Foto: Agerpres

La recenta Conferință de Securitate de la München, președintele Zelensky le-a spus delegaților să nu întrebe Ucraina când se va termina războiul, ci să ”întrebe de ce Putin este încă în stare să îl continue”.

Având în vedere că ajutorul militar blocat împiedică acum în mod direct forțele sale de pe linia frontului, a fost o lovitură la adresa celor care întârzie muniția și armele de care soldații lui au disperată nevoie.

”Nu sunt politician. Nu putem întreba când se va opri din nou războiul. Trebuie să luptăm, nu vom tolera altceva. Oamenii sunt atât de furioși acum”, mărturisește Valeriy, un bărbat în vârstă de 80 de ani așezat în fața unui magazin alimentar, rezident al Anthill.

Lupta Ucrainei pentru apărare

Această dorință de a se apăra a rămas în mare parte intactă încă din dimineața aceea din 24 februarie 2022. În fața unui necunoscut terifiant, oamenii s-au oferit voluntari în mii pentru a se alătura luptei Ucrainei.

Profilul și popularitatea președintelui Zelensky au atins cote stratosferice în timp ce refuza oferte de evacuare și rămânea în Kiev.

”Am nevoie de muniție, nu de o plimbare”, a spus el într-un citat devenit ironic.

Nevoile lui nu s-au schimbat, dar rugămințile sale și-au pierdut impactul electrizant.

O contraofensivă eșuată în 2023 a ridicat întrebări inconfortabile cu privire la capacitatea Ucrainei de a-și elibera teritoriul.

Neîncrederea republicanilor din SUA împiedică capacitatea Ucrainei de a lupta, blocând miliarde de dolari în ajutoare militare. Kievul afirmă că mai mulți soldați de pe linia frontului mor din cauza lipsei de arme și a muniției.

Foto: Agerpres

Între timp, Rusia a rămas mobilizată în război, iar aliații, Coreea de Nord și Iran, furnizează mai multe rachete care să cadă asupra orașelor ucrainene.

Orașul Kryvyi Rih nu este imun la oboseala resimțită de majoritatea țării. Unii s-au săturat de acest război, mulți bărbați se tem de a fi mobilizați, și totuși ei spun că acest conflict este încă o luptă pentru supraviețuire.

Idea unui compromis sau concesie către Rusia este privită ca o înfrângere. Este existențială.

În Kryvyi Rih, îl întâlnim pe Yuriy în lacrimi în timp ce își privește apartamentul demolat după un atac cu rachete de anul trecut. Modelele expuse ale tapetului dezvăluie diferitele vieți distruse.

”Nimeni nu are nevoie de acest război, pentru ce este oricum?” întreabă el. ”Atât de mulți oameni sunt uciși”, a continuat.

Crede el că Ucraina ar trebui să renunțe la teritoriu pentru pace?

”Cu siguranță nu”, răspunde el sec. ”Mulți oameni au murit pentru acele teritorii. Nu are rost să renunțăm la ele”, a adăugat acesta.

Lipsa de progrese pe câmpul de luptă a provocat o ruptură corozivă între președintele Zelensky și șeful forțelor armate, Valerii Zaluzhnyi. Acum demis, generalul Zaluzhnyi este văzut ca un potențial rival politic pentru fostul său șef.

Foto: Agerpres

Ajutorul oamenilor, o armată discretă

În jurul orașului Kryvyi Rih, ucrainenii încearcă să ajute acolo unde aliații țării nu vor să o facă. Într-o clădire discretă, o armată tot mai numeroasă de voluntari coase plase de camuflaj pentru trupele de pe linia frontului.

Bărbații și femeile sunt ținuți separați din cauza ”glumelor lor diferite”, explică organizatorul.

Într-o altă aripă industrială a orașului, un fost club de ciclism a schimbat bicicleta cu fumul. Echipele amestecă substanțe chimice în recipiente care vor deveni grenade de fum. Un instrument militar util atunci când încerci să ataci sau să evacuezi răniți.

”Este imposibil să stau acasă cu gândurile mele când soțul meu luptă. Aici simt că pot face ceva pentru a le ușura situația”, explică Ines, una dintre voluntare, conform BBC.

Foto: Agerpres

Deceniul de agresiune al Rusiei față de Ucraina a început cu anexarea Crimeei în 2014 și s-a vărsat apoi într-un război istovitor în estul țării. În ziua 731 de invazie la scară largă, este un alt fel de război.

Deși extraordinare, succesele Ucrainei în apărare și degradarea marinei ruse nu au schimbat cursul în favoarea sa.

Noutatea acestui război a dispărut. Ucraina, Kryvyi Rih și fiul său celebru vor trebui să găsească noi rezerve de putere și o strategie inteligentă pentru a menține interesul lumii.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel