Două persoane născute în comuna Vlăsâneşti, județul Botoșani, au fost botezate de doi șefi de stat, la distanță de 45 de ani. Nașii celor doi copii au avut aceleși destine: condamnați la moarte și executați prin împușcare.
Nicu Lebădă s-a născut în anul 1943, într-o familie foarte săracă din județul Botoșani. În satul în care locuiește, nimeni nu știe care este numele său adevărat, întrucât îi se spune "Mareșalul", de la nașul său de botez, Mareșalul Antonescu. "Mareșalul" a povestit că tatăl său i-a scris lui Ion Antonescu, cerându-i ajutor.
"Tatăl meu a făcut cerere, s-a aprobat și a venit delegația lui și…i-a dat niște bani. A fost atunci, că eram copii mulți, 10 copii și eu eram ultimul", a spus finul Mareșalului Antonescu, citat de Editura Mateescu.
Ion Antonescu a trimis un colonel și doi ofițeri ai armatei să ducă familiei o sumă de bani pentru a-și cumpăra o vacă.
Finul lui Antonescu, cioban la stână
Pe vremea industrializării, finul Mareșalului Antonescu susține că a trăit bine, fiindcă avea o slujbă stabilă. Dupa revoluție, a fost disponibilizat, apoi pensionat. Apoi a devenit cioban. Soția sa a decedat acum câțiva ani, iar cei trei copii locuiesc în străinătate. Deși trăiesc pe alte meleaguri, respectiv în Kuweit, Grecia și Spania, iar banii nu le lipsesc, copiii nu-l ajută pe "Mareșal".
"Nu are lumina, nu are curent electric aici. E sărac, sărac, e un om necăjit, vai de capul lui! Lucrează pe la o stână, nu știu pe unde. Nu prea vine pe acasă, foarte rar, o dată pe lună, când ia pensia, și mai bea două zile, și pe urmă nu-l mai vedem", a spus Elena Honciuc, vecina Mareșalului.
Alt șef de stat, alt botez, aceeași comună
La 45 de ani de la botezul finului lui Antonescu, Vasilica Aienăchioaie a fost botezată de șeful de stat de la acea vreme, Nicolae Ceaușescu, menționează sursa citată. Fiindcă a venit pe lume într-o familie săracă, vecinii familiei Aienăchioaie au trimis o scrisoare la partid.
PCR a răspuns scrisorii, trimițând-o pe tovarășa Lucia Huțanu să dăruiască familiei 3.000 de lei din partea "nașului". La fel ca și "Mareșalul", nici Vasilica, nu a avut ocazia de a-și cunoaste personal nașul. Și nici destinul său nu a fost schimbat.
Terminând liceul în 2007, Vasilica Aienăchioaie și-a dorit să meargă la facultate, dar lipsurile financiare nu i-au permis.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu