Doi copii gemeni s-au născut din embrioni înghețați în urmă cu peste de 30 de ani.
Un record medical a fost stabilit în Statele Unite. Doi copii gemeni s-au născut din embrioni înghețați în urmă cu peste de 30 de ani. Aceștia sunt considerați cei mai vechi embrioni conservați vreodată care au dus la naștere, scrie Realitatea.net.
Embrionii au fost depozitați la -128 de grade Celsius în azot lichid în aprilie 1992. Mama surogat a născut gemenii în urmă cu trei săptămâni.
Centrul Național de Donare de Embrioni este o organizație privată, care se laudă că a ajutat la nașterea a peste 1.200 de copii din embrioni donați. Recordul anterior a fost stabilit în anul 2000 când o mamă a născut un bebeluș dintr-un embrion congelat timp de 27 de ani.
Cercetătorii au creat un embrion „sintetic” de șoarece – fără a folosi ouă sau spermatozoizi – care are o inimă care bate, un creier și potențialul de a dezvolta toate celelalte organe ale corpului.
Embrionii, crescuți din celule stem, au durat câteva zile și au atins un punct de dezvoltare care nu a mai fost atins până acum. Publicat în revista Nature, studiul ar putea ajuta la avansarea cercetării fertilității și ne-ar putea chiar permite să dezvoltăm organe umane sintetice pentru transplant în viitor. De asemenea, la începutul acestei luni, cercetătorii din Israel au publicat descoperiri similare, crescând cu succes embrioni sintetici de șoarece din celule stem timp de 8,5 zile.
„Aceste două lucrări se completează una pe cealaltă”, a declarat într-un comunicat Martin Pera, un biolog de celule stem de la Centrul Jackson Laboratory for Precision Genetics.„Două grupuri foarte calificate pot produce într-adevăr rezultate similare în mod independent”. În embrionii timpurii de mamifere, există trei tipuri de celule stem: unul devine țesutul corpului, în timp ce celelalte două susțin dezvoltarea. Unul dintre aceste grupuri de susținere de celule stem va deveni placenta, iar celălalt, sacul vitelin, care este locul în care crește embrionul și își primește nutrienții. Aceste trei tipuri de celule sunt „comune” între ele prin trimiterea de semnale chimice și mecanice care dictează modul în care se dezvoltă embrionul.
Autorii celei mai recente lucrări au imitat aceste procese naturale în laborator prin cultivarea celulelor stem de fiecare tip, aducându-le împreună în proporțiile potrivite cu condiții optime de mediu. Ei au manipulat, de asemenea, expresia genelor, permițând celulelor să se auto,asambleze într-un embrion care a trecut apoi prin etapele incipiente ale dezvoltării embrionare până când a avut o inimă care bătea, sacul vitelin și dovezi ale unui creier.
Embrionii au durat doar 8,5 zile din cauza defectelor – dar au ajuns la punctul în care întregul creier, inclusiv porțiunile anterioare, au început să se dezvolte. Acest lucru diferențiază acești embrioni sintetici de alte studii, deoarece marchează cel mai îndepărtat punct de dezvoltare care a fost atins în astfel de modele. Cercetătorii cred însă că această activitate ar putea reduce, de asemenea, experimentele pe animale și, în cele din urmă, ar putea deschide calea către noi surse de celule și țesuturi pentru transplanturi umane. Vezi mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu