Doi elevi, voluntari SMURD, au salvat un bărbat căzut pe stradă după un infarct miocardic

Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu
Inquam Photos / Sabin Cirstoveanu

Un bărbat căzut pe stradă după ce suferise un infarct miocardic a fost salvat de doi elevi, voluntari SMURD Vaslui.

Doi elevi din Vaslui, voluntari în cadrul SMURD, au salvat viața unui bărbat care căzuse pe stradă după ce suferise un infarct miocardic. 

Maria Ignat şi Ianis Bologa sunt elevi în clasa a X-a, respectiv clasa XI-a la liceul ”Mihail Kogălniceanu” și au devenit voluntari SMURD în 2023, iar aceasta a fost prima loc intervenție.

Potrivit reprezentanților Inspectoratului pentru Situații de Urgență (ISU) Vaslui, bărbatul a căzut în apropierea sediului Goscom, iar doi elevi, aflați în zonă, au văzut cele întâmplate, au traversat imediat strada, au evaluat victima și au început să îi acorde primul ajutor, concomitent apelând și numărul unic pentru situații de urgență 112.

”Elevii au relatat dispecerului de serviciu că bărbatul se află în stop cardiorespirator, la fața locului fiind trimis de urgență echipajul și ambulanța SMURD pentru terapie intensivă mobilă.

Așa cum au învățat la cursurile de prim-ajutor, cei doi voluntari SMURD au început manevrele de resuscitare și au continuat până la sosirea ambulanței. În cel mai scurt timp posibil, ambulanța SMURD a ajuns la fața locului, echipajul continuând manevrele de resuscitare.

După ce a fost stabilizat, bărbatul a fost transportat la Unitatea de Primiri Urgențe din cadrul Spitalului Județean de Urgență Vaslui”, a declarat purtătorul de cuvânt al ISU Vaslui, Marius Stanciu, citat de Agerpres.

Tinerii voluntari, acțiune ”ca la carte”

Maria Ignat și Ianis Bologa, deveniți voluntari SMURD de puțină vreme, au avut ceva emoții, având în vedere că se aflau la prima astfel de intervenție, însă reprezentantul ISU a ținut să sublinieze că în ciuda acestui fapt cei doi au acționat ”ca la carte”.

”Chiar dacă cei doi elevi aveau emoții și se temeau să nu fi greșit în vreun fel, reacție firească, având în vedere că aceasta a fost prima intervenție într-o situație de urgență reală, doctorul coordonator de pe ambulanța SMURD a fost încântat de intervenția celor doi tineri salvatori, medicul declarând că voluntarii au acționat ca la carte, mărind considerabil șansele de supraviețuire a pacientului, prin acțiunea energică și sigură de până la sosirea echipajului de terapie intensivă mobilă”, a mai spus reprezentantul ISU Vaslui.

Pacientul este internat la Terapie Intensivă.

Care sunt semnele infarctului miocardic

Simptomele infarctului miocardic sunt:

- dureri la nivelul toracelui, brusc instalate, tip opresiune sau strângere, care pot iradia la nivelul mandibulei, în brate sau în spate

- lipsa bruscă de aer (dispnee)

- senzație bruscă de slăbiciune sau amețeală

- transpirații reci, paloare, potrivit Centrului Medical de Diagnostic și Tratament ”Dr. Victor Babeș”.

Primele ore de la debutul infarctului miocardic reprezintă perioada critică, din cauza riscului de deces prin tulburări de ritm și prin riscul de extindere progresivă a ariei de necroză.

Citește și: Merită respect: O asistentă SAJ Vaslui a ajutat o gravidă să nască acasă, după ce a ajuns la caz cu un autoturism off-road deoarece ambulanța s-a blocat în zăpadă

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel