Doi miniștri belgieni vor descalificarea Israelului de la Eurovision dacă bombardarea Fâșiei Gaza continuă

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Doi miniștri belgieni au cerut excluderea Israelului de la Eurovision, ca măsură punitivă pentru bilanțul asupra civililor palestinieni, scrie Reuters.

Controversele asupra conflictului au lovit diverse evenimente culturale, organizatorul European Broadcasting Union (EBU) rezistând apelurilor unor artiști și activiști ca Israelul să fie retras de la competiția anuală de cântece din Europa, din 7-11 mai.

Ministrul belgian al Culturii, vorbitor de limbă franceză, Benedicte Linard, și omologul flamand Benjamin Dalle, și-au adăugat vocile pe lista celor care cer descalificare Israelului.

„La fel cum Rusia a fost exclusă de la competiții precum Eurovision după invazia sa în Ucraina, Israelul ar trebui exclus până când va pune capăt încălcărilor sale flagrante ale dreptului internațional, care provoacă mii de victime, în special copii”, a spus ea la X.

Nu a existat nici un răspuns imediat din partea EBU sau din partea Israelului, care spune că este victima unei campanii de defăimare din cauza eforturilor sale de a elimina militanții Hamas din enclava palestiniană.

Linard a declarat miercuri parlamentului că va cere radiodifuzorului public de limbă franceză RTBF, care organizează participarea Belgiei la Eurovision, să-și exprime îngrijorările către EBU.

Dalle a spus că o suspendare Israelului ar fi potrivită în timp ce atât de mulți civili palestinieni suferă, potrivit unui raport al radiodifuzorului flamand VRT.

Israelul a fost deja de acord să revizuiască versurile potențialei sale depuneri la concursul de cântece, după ce EBU a contestat pasajele care păreau să facă referire la atacul Hamas din 7 octombrie.

Principala prezentare israeliană este „October Rain”, o baladă cântată de Eden Golan. Include versuri precum: „Nu mai e aer de respirat” și „Toți au fost copii buni, fiecare dintre ei” – aparente aluzii la victimele uciderilor și răpirilor Hamas care au declanșat războiul.

Eurovision, care va avea loc anul acesta în orașul suedez Malmo, se autoproclamă ca un eveniment apolitic și poate descalifica concurenții considerați că au încălcat această regulă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel