Doi pakistanezi, condamnați pentru incitare la uciderea lui Geert Wilders, liderul olandez de extremă dreaptă

FOTO cu rol ilustrativ: Freepik @Racool_studio
FOTO cu rol ilustrativ: Freepik @Racool_studio

Extremistul Geert Wilders se află sub protecția poliției de 20 de ani.

Doi cetățeni pakistanezi au fost condamnați luni, în lipsă,la pedepse de 14 ani, respectiv 4 ani de închisoare în Olanda pentru incitare la uciderea liderului islamofob olandez de extremă dreaptă Geert Wilders, relatează AFP, scrie Agerpres.

Astfel, Muhammed Ashraf Jalali, un lider religios în vârstă de 56 de ani, a fost condamnat la 14 ani de închisoare pentru ”incitare și amenințare cu asasinarea domnului Wilders (...), în ambele cazuri cu intenție teroristă”, conform unui comunicat al instanței.

Saad Hussain Rizvi, în vârstă de 29 de ani, liderul partidului pakistanez de extremă dreapta Tehreek-e-Labbaik Pakistan (TLP), a fost condamnat la patru ani de închisoare pentru ”incitare la crimă și amenințare cu moartea”, după condamnarea unui fost jucător de cricket pakistanez, Khalid Latif.

În urmă cu aproape un an, Latif a fost condamnat la 12 ani de închisoare în lipsă pentru că a cerut uciderea lui Wilders, care dorea să organizeze un concurs de caricaturi ale profetului Mahomed.

Competiția a fost în cele din urmă anulată după demonstrații furioase în lumea musulmană, în special în Pakistan, și numeroase amenințări la adresa politicianului de extremă dreapta.

Citește și: Germania introduce controale temporare la toate granițele terestre (surse Reuters)

Geert Wilders, ”privat de libertate” de două decenii

Wilders, cunoscut pentru remarcile sale incendiare împotriva islamului, trăiește sub protecția poliției din 2004. ”Timp de 20 de ani, am fost privat de libertate din cauza a ceea ce gândesc, spun, scriu și fac”, a declarat politicianul săptămâna trecută la o audiere în fața unui tribunal de securitate de lângă aeroportul Schiphol din Amsterdam. ”Decretele fatwa sunt cele mai rele. Nu dispar niciodată. Încă primesc amenințări cu moartea zilnic”, a adăugat el.

FOTO: Agerpres

Un judecător, care a cerut să nu fie identificat, a declarat la acea vreme că Wilders ”a primit sute, dacă nu mii de amenințări cu moartea”. În 2019, un tribunal olandez a condamnat un alt pakistanez la 10 ani de închisoare pentru că a pus la cale un ”atac terorist” împotriva lui Wilders în urma planului privind competiția de caricaturi.

Procuratura a cerut 14 ani de închisoare pentru Jalali și șase ani pentru Rizvi. Autoritățile olandeze au solicitat Islamabadului asistență juridică pentru interogarea suspecților și trimiterea citațiilor.

Cu toate acestea, nu există un tratat de asistență juridică reciprocă între Olanda și Pakistan și pare puțin probabil ca cei doi bărbați să ajungă vreodată în boxa acuzaților.

Marele câștigător al alegerilor generale din Olanda de anul trecut, Partidul pentru Libertate (PVV) al lui Wilders se află în fruntea coaliției guvernamentale formate în această vară. Wilders însuși a rămas lider al grupului său parlamentar la Haga.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri

DC Media Group Audience

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel