Doi pescari chinezi au murit, fugăriți de paza de coastă a Taiwanului. China anunță măsuri imediate

Paza de coastă a Chinei a declarat duminică că își va consolida activitățile de aplicare a legii și va efectua patrule regulate în jurul unui mic grup de insule controlate de Taiwan în largul coastei chineze, pe măsură ce tensiunile cresc în legătură cu moartea a doi cetățeni chinezi, relatează Reuters.

Taiwanul și-a apărat joi acțiunile gărzii de coastă după ce două persoane aflate pe o barcă cu motor chineză, care s-au apropiat prea mult de o insulă taiwaneză din prima linie, au murit când barca lor s-a răsturnat în timp ce încercau să fugă de o navă a pazei de coastă. Alți doi au supraviețuit.

Taiwan, pe care China îl revendică drept teritoriu propriu, s-a plâns în ultimii ani de ambarcațiunile de pescuit chineze și de alte nave care operează în apele controlate de Taiwan, în special în jurul insulelor Kinmen și Matsu, care se află la mică distanță de coasta Chinei.

China a condamnat acțiunile Taiwanului și a etichetat incidentul din apropierea insulei Kinmen's Beiding drept „rău”.

Paza de coastă a Chinei a declarat că își va consolida forțele maritime de aplicare a legii și va efectua patrule și inspecții regulate în apele din jurul Kinmen și Xiamen. 

Pescarii, un nou motiv de gâlceavă între China și Taiwan

Totul „pentru a menține în continuare ordinea operațiunilor în apele maritime și pentru a proteja siguranța vieții și a proprietății pescarilor”. 

„Pescarii de pe ambele maluri ale strâmtorii Taiwan operează în zonele de pescuit tradiționale din zona maritimă Xiamen-Kinmen încă din cele mai vechi timpuri și nu există „ape interzise sau restricționate”, menționează responsabilii chinezi. 

Guvernul Chinei a avut bunăvoință față de oamenii din Taiwan, dar nu va tolera niciodată disprețul Taiwanului față de siguranța pescarilor chinezi," mai adaugă aceștia. 

Consiliul pentru afaceri continentale din Taiwan a declarat că forțele taiwaneze vor continua să aplice regulile privind interzicerea accesului neautorizat al Chinei în apele Taiwanului din jurul Kinmen, dar că acuzațiile privind anumite „expulzări brutale” sunt neadevărate.

Cu toate acestea, navele care nu au un nume vizibil, nu au certificare sau înregistrare portuară efectuează „intruziuni continue” și fac mișcări periculoase atunci când încearcă să fugă duc la „incidente nefericite” pe care nimeni nu le vrea întâmplate," adaugă responsabilii taiwanezi. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel