Doi poliţişti au fost înjunghiaţi vineri dimineaţa în centrul Londrei şi au fost transportaţi la spital, a anunţat poliţia londoneză, adăugând că un bărbat, care avea asupra sa un cuţit, a fost arestat.
UPDATE: Doi ofiţeri au fost înjunghiaţi şi sunt trataţi la spital, iar un bărbat a fost arestat sub suspiciunea că a agresat un agend de securitate în Leicester Square, a anunţat Poliţia Metropolitană într-un comunicat, fără a oferi detalii despre starea poliţiştilor. Bărbatul arestat a fost şi el spitalizat.
Atacul a avut loc în jurul orei 06:00 (05:00 GMT) şi intervine într-un moment în care în capitala britanică este desfăşurat un dispozitiv de securitate masiv înaintea funeraliilor de luni ale reginei Elisabeta a II-a.
Sute de lideri mondiali şi membri ai familiei regale sunt aşteptaţi să participe la această ceremonie, despre care noul şef al poliţiei londoneze, Mark Rowley, a declarat că va fi o ”provocare uriaşă”.
Mii de ofiţeri de poliţie au fost solicitaţi pentru funeraliile de stat. Marea Britanie a suferit mai multe atacuri în ultimii zece ani.
Primarul Londrei, Sadiq Khan, a calificat atacul drept "îngrozitor", reamintind riscurile asumate de ofiţerii de poliţie pentru a menţine siguranţa tuturor.
Atacul de vineri ”nu este tratat ca având legătură cu terorismul”, a precizat poliţia metropolitană într-un comunicat.
---
Doi ofiţeri au fost înjunghiaţi şi sunt trataţi la spital, iar un bărbat a fost arestat sub suspiciunea că a agresat un agent de securitate în Leicester Square, a anunţat Poliţia Metropolitană într-un comunicat, fără a oferi detalii despre starea poliţiştilor, potrivit Agerpres. Presa din Regat scrie că unul dintre cei doi polițiști răniți s-ar afla în stare gravă.
Există controverse în Regatul Unit după plângerile ONG-urilor și activiștilor pentru libertatea de exprimare cu privire la arestările care au avut loc în aceste zile după moartea Elisabetei a II-a.
S-a întâmplat, de exemplu, duminica trecută la Edinburgh. În timp ce sicriul Elisabetei a II-a era transportat prin oraș, poliția scoțiană a arestat o femeie care ținea în mâini o inscripție pe care scria ”La naiba cu imperialismul, aboliți monarhia”. În aceeași zi, la Oxford, un bărbat pe nume Symon Hill, care a protestat împotriva proclamației lui Charles al III-lea, a fost încătușat de oamenii legii și forțat să intre într-o dubă înainte de a fi dus acasă, potrivit Europa Today.
În timp ce Charles al III-lea se afla în drum spre Parlament, în fața Palatului Westminster, doi manifestanți țineau în mâini hârtii cu cuvintele ”Nu ești regele meu”, ”Abolește monarhia” și ”Încetează feudalismul”.
”Nu știm ce anume fac. Primesc salarii în valoare de 24 de milioane de lire sterline. Este mai mult de 100 de ori decât media venitului unui britanic. Și pentru ce? Pentru a saluta cu mâna? Să nu uitam de puterea lor ascunsă de a schimba legi în spatele scenei în avantajul lor și pentru propriul lor scop financiar”, a declarat unul dintre manifestanții anti-monarhie.
Prințul Andrew a fost, de asemenea, atacat în Edinburgh, de data aceasta în legătură cu procesul său pentru agresiune sexuală. Un bărbat a strigat ”Andrew, ești un porc bătrân”.
Marți, protestatarii s-au prezentat în fața Catedralei St Giles din Edinburgh, unde zăcea sicriul Elisabetei a II-a. Printre aceștia s-a numărat și un tânăr avocat, Paul Powlesland, care a fost abordat de un polițist care i-a cerut detaliile personale pentru afișarea unui semn alb.
Powlesland a spus că răspunsul poliției față de unii protestatari a ridicat semne de întrebare pentru libertățile de care se bucură în prezent cetățenii Regatului Unit, adăugând că amenințarea cu arestarea sau detenția - chiar dacă nu duce la o condamnare penală - ar putea descuraja oamenii să-și exercite dreptul de a protesta. ”În aceste momente de doliu național sau de mândrie, este ușor ca drepturile noastre să fie anulate”, a adăugat el.
Public Order Act din 1986 permite poliției din Anglia și Țara Galilor să aresteze pe oricine provoacă hărțuire, alarmă sau inconveniente publicului. Pedeapsa maximă este o amendă de 1.000 de lire sterline.
Odată cu Legea din 2022 privind poliția, crima, sentințele și tribunalele, poliția și-a dobândit dreptul de a impune condiții în cazul protestelor dacă consideră că acestea sunt prea zgomotoase. Deși nu există un drept specific în lege, dreptul la protest este consacrat în drepturile la libertatea de exprimare și libertatea de întrunire ale Convenției Europene a Drepturilor Omului, care a fost încorporată direct în legislația britanică prin Legea drepturilor omului.
”Protestul nu este un dar de la stat, ci un drept fundamental”, a spus Jodie Beck, șefa politicilor și campaniilor la Liberty, un ONG care lucrează pentru apărarea libertăților personale în Regatul Unit. ”A putea alege ce, cum și când să protestezi este o parte vitală a unei democrații sănătoase și funcționale”.
ONG-ul britanic a declarat că a văzut o creștere alarmantă a arestărilor poliției pentru ”proteste pașnice” în lumina morții Reginei. ”Este foarte deranjant să vezi că poliția își exercită puterile largi într-un mod atât de dur și punitiv pentru a restrânge libertatea de exprimare și de exprimare”, a spus Beck, invocând legea poliției și Legea ordinii publice. Citește mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci