Doi scafandri amatori au găsit zeci de monede de aur din perioada Imperiului Roman. "Visul fiecărui copil este să găsească o comoară”

Doi scafandri amatori au găsit zeci de monede de aur din perioada Imperiului Roman. "Visul fiecărui copil este să găsească o comoară” / Foto: Pixabay
Doi scafandri amatori au găsit zeci de monede de aur din perioada Imperiului Roman. "Visul fiecărui copil este să găsească o comoară” / Foto: Pixabay

Doi scafandri amatori au găsit o colecție uriașă de monede de aur.

Cesar Gimeno și Luis Lens, cumnatul său, făceau scufundări în Marea Mediterană, în timp ce erau în vacanță în Xabia, Spania, atunci cnd  au descoperit o comoară de 53 de monede de aur perfect conservate din perioada Imperiului Roman, una dintre cele mai mari colecții găsite vreodată în Europa, scrie Insider

Oamenii de știință de la Institutul Universitar pentru Cercetări în Arheologie și Patrimoniu Istoric au analizat monedele. Au descoperit că erau de la sfârșitul secolului al IV-lea și începutul secolului al V-lea. pe lângă monede, scafandrii au descoperit și trei cuie, dar și câteva rămășițe din ceea ce părea a fi un cufăr.

„Este incredibil. Visul fiecărui copil este să găsească o comoară”, a declarat, pentru El Pais, Luis Lens.

„Este unul dintre cele mai mari seturi de monede romane de aur descoperite în Spania și în Europa”, a declarat Jaime Molina, șeful echipei de arheologi subacvatici de la Universitatea din Alicante.

Comoară de 239 de monede de aur din epoca „Regelui Soare”, descoperită într-un conac

O veritabilă comoară ce datează din epoca regilor francezi Ludovic al XIII-lea şi Ludovic al XIV-lea ("Regele Soare"), a fost descoperită cu ocazia renovării unui conac din departamentul Finistere, a anunţat joi casa de licitaţii Ivoire Agerpres, care va încerca să vândă aceste obiecte la sfârşitul lunii septembrie, informează  Agerpres, citând AFP.

Descoperirea monedelor regale datează din anul 2019, însă informaţia a fost făcută publică abia acum. Un cuplu a decis să restaureze conacul pe care îl cumpărase în 2012 în Plozevet, o localitate situată la vest de Quimper, au dezvăluit reprezentanţii casei Ivoire Angers într-un comunicat. Noii proprietari au decis să unească cele trei clădiri de pe acea proprietate în una singură şi au încredinţat lucrările de renovare unor pietrari.

În total, au fost descoperite 239 de monede - inclusiv ludovici de aur şi dublu ludovici de aur. Printre ele se afla şi "un dublu ludovic de aur cu meşă lungă din 1646", o piesă estimată la 15.000 de euro. "Este o monedă foarte rară, nu mai există aproape niciuna pe piaţă", a declarat Florian D'Oysonville, comisar al casei de licitaţii Ivoire Angers, referindu-se la acea monedă care îl ilustrează pe Ludovic al XIV-lea din profil, cu o meşă care îi ajunge până la baza gâtului. Comoara este estimată între 250.000 şi 300.000 de euro. Suma va fi împărţită în mod egal: jumătate pentru cei trei meşteşugari care au descoperit comoara, cealaltă jumătate pentru proprietarii conacului, potrivit legislaţiei în vigoare în Franţa până în iulie 2016.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel