Doi "vulturi cu barbă", au fost eliberați în sălbăticie în Germania, pentru prima dată în peste 140 de ani.
Pentru prima dată în peste 140 de ani, zăganul, cunoscut şi sub numele de vulturul cu barbă, trăieşte din nou în sălbăticie în Germania, relatează Agerpres, citând dpa. Două păsări tinere au fost eliberate joi în sălbăticie în Parcul Naţional Berchtesgaden din landul Bavaria (sud), în cadrul unui proiect de reintroducere a speciei la nivel european.
"Este un eveniment istoric. Aducem vulturul cu barbă înapoi într-un habitat căruia îi aparţine", a declarat ministrul Mediului din Bavaria, Thorsten Glauber.
Scopul este - în viitorul îndepărtat - de a stabili o legătură continuă între populaţiile din Maroc via Italia, Balcani şi Turcia către Asia Centrală.
În Alpii de Vest, "vulturul cu barbă" a fost reintrodus cu succes, după ce cea mai mare pasăre din Alpi, cu o anvergură a aripilor de până la 2,9 metri, dispăruse din cauza intervenţiei oamenilor.
În Parcul Naţional Berchtesgaden urmează să fie reintroduse două - trei păsări anual, în următorii 10 ani. Costul acestei iniţiative se va ridica la aproximativ 750.000 de euro (913.000 de dolari).
Zăganul (Gypaetus barbatus) este o specie de vultur din familia Accipitridae, subfamilia Gypaetinae, genul Gypaetus. Specia este declarată dispărută din România. În aprilie 2009, vânătorii din Mehedinți au semnalat prezența zăganului sau a vulturului cu barbă în zona Peșterii Topolnița, conform Wikipedia.
Zăganii mai trăiau în 2009 în Munții Pirinei, Alpi, Caucaz, Pamir, Altai, Insula Creta, Tibet, Himalaya și în câteva locuri din Africa. Zăganul se mai numește „vulturul cu barbă”, datorită celor doua smocuri de pene aspre care coboară de la baza ciocului. Ultimul zăgan a fost împușcat la pasul Turnu-Roșu în anul 1927.
Societatea Ornitologică Română anunțase și în anul 2016 că după 83 de ani, un zăgan survolează din nou România. Acea pasăre se numea Adonis și era una dintre păsările care era menită să contribuie la refacerea populaţiei de zăgani din Franţa. În cadrul unui proiect European - LIFE GYPCONNECT – pasărea a fost eliberată în Masivul Central Francez, din 2014, dar nu a rămas acolo.
A plecat din Franţa şi a hoinărit prin mai multe ţări. Traseul ei a fost urmărit cu ajutorul unui emiţător satelitar şi a indicat zboruri prin Danemarca, Slovacia, Belarus, Polonia, Ucraina şi în 2016 România.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News