Doina Gradea a dat explicații în Parlament pentru ceea ce ar fi trebuit să fie execuție bugetară. Discuția, ca și în cazul Radioului Public, a fost mai degrabă politică.
”Constat, cu uimire, că deciziile politice au fost luate și că acum este doar o procedură prin care doriți să asigurați că acele declarații politice de demitere a noastră sunt în regulă, din punct de vedere procedural, dar decizia a fost deja luată, ceea ce este imoral, ilegal și solicit ca orice decizie luată astăzi să fie motivată foarte clar, pentru că voi contesta aceste decizii dacă nu vor fi bazate pe lucruri reale.” a spus Doina Gradea, președintele director general al TVR. Ea a explicat că au făcut ”ceea ce nu s-a făcut în 20 de ani” în TVR, respectiv investiții majore. Șefa TVR a precizat că nu există un prejudiciu legal în justiție.
Viața Satului, cu Liviu Dragnea, durere pentru PNL
Florin Roman de la PNL a spus doar atât: ”Domnule președinte, vă rog să supuneți votului un aviz negativ asupra raportului privind execuția bugetară la TVR, din două motive: unul este cel legat de raportul Curții de Conturi, care, spre deosebire de Radioul Public, arată proporțiile managementului defectuos din punct de vedere financiar și nu are rost să reluăm poveștile cu organizarea unor evenimente cu cheltuieli supraestimate (...). Nu voiam să intru în partea politică, dar voiam să-i reamintesc doamnei director general - și mă bucur că, în sfârșit, a venit să discute cu Parlamentul, pe care, de regulă, l-a sfidat, că Liviu Dragnea, fostul președintele PSD și al Camerei Deputaților, era cel care punea stăpânire pe Viața Satului, cu doar câteva zile înainte de alegerile europarlamentare. Ceea ce ați reușit dvs, doamna Gradea, a fost să aduceți la perfecțiune ingerința politică într-o televiziune care este a românilor”.
Doina Gradea i-a întrebat pe aleși dacă au văzut vreodată un raport al Curții de Conturi fără măsuri și constatări. ”Înțelegeți penibilul în care vă aflați?” i-a întrebat ea. Discuțiile au continuat, iar, la un moment dat, Doina Gradea le-a spus parlamentarilor că ”blamați ingerințe politice în cadrul acestei instituții, dar dați dovadă de astfel de aspecte chiar în cadrul ședinței de astăzi”.
S-au dat 23 de voturi ”pentru” avizul nefavorabil, 14 ”împotrivă” pentru anul 2018. Și pentru 2019, Florin Roman a făcut aceeași propunere.
Victor Ilie, de la USR PLUS, a afirmat că ”votul de astăzi nu reprezintă o confirmare a cifrelor, ci opinia noastră cu privire la felul în care s-a desfășurat execuția”. ”Însuși faptul că există un proces pe rol aduce o suspiciune asupra modului în care s-au desfășurat cheltuielile” a mai spus parlamentarul, care consideră că ”această instituție trebuie să fie impecabilă”. Radu Oprea a spus că Victor Ilie a spus lucrurile corect și s-a antepronunțat, votând politic. Pentru anul 2019, rezultatul votului a fost 23 ”pentru” avizul nefavorabil și 15 ”împotrivă”.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu