Vicepreşedintele PSD Doina Pană, fost ministru al Apelor şi Pădurilor, a declarat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă, că la această dată exporturile de buştean sunt de aproape şapte ori mai mici decât importurile şi că firma austriacă Schweighofer conduce în topul importatorilor, lucru pe care îl consideră o "satisfacţie personală".
Potrivit Doinei Pană, exportul de buştean va scădea şi mai mult după ce vor apărea normele de aplicare a Codului silvic la care a lucrat în timpul mandatului său de ministru.
"Nu numai că dacă ar fi fost aplicat Codul silvic, ar fi scăzut şi mai tare exportul de buştean, pentru că noi am prevăzut acolo un articol care spune clar, să nu ai dreptul să licitezi dacă n-ai demonstrat că cel puţin 40% ai prelucrat superior, din lemnul pe care l-ai achiziţionat în anul anterior, dar din motive că, spre supărarea multora, Radarul pădurilor chiar funcţionează s-a ajuns în situaţia în care România importă buştean. Deci noi exportăm 300.000 metri cubi de buştean pe an, dar importăm 2 milioane metri cubi de buştean pe an. Vă mai dau o ştire, care pentru mine a fost o satisfacţie personală: aproape 1,5 milioane din cei 2 milioane metri cubi care se importă o face firma Schweighofer. Şi, ca satisfacţia să fie şi mai mare, o face din Ucraina, Belarus şi Austria", a spus Pană.
Deputatul Doina Pană a anunţat, de asemenea, că legea privind contravenţiile silvice, cu modificările suferite, va primi votul final în mai puţin de o lună.
"În programul nostru de guvernare există amendarea legii contravenţiilor silvice. Mai mult, după ce în 2014 am lansat Radarul, eu am trimis spre Parlament să înceapă să iniţieze amendarea legii contravenţiilor silvice. Legea a avansat, încât e în forma finală (...), e pe punctul de a ieşi la plen. Ce mai aşteptăm acum, şi probabil că asta va însemna două-trei săptămâni: nişte amendamente care au venit în urma unor consultări pe care le-am făcut în luna noiembrie în Parlament, la Comisia de mediu, pe care le-am făcut acum două săptămâni la Forumul pădurilor şi dezvoltării rurale în incinta Ministerului Pădurilor, legat de tot ce s-a constatat ca efecte negative produse în piaţă de ordonanţa pe care Guvernul (guvernul Cioloş - n.red.) a scos-o", a afirmat Pană, conform Agerpres.
[citeste si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu