Dolarul, în pericol din cauza sancţiunilor impuse Rusiei. Avertisment de la FMI

Fotografie creată de olia danilevich, de la Pexels
Fotografie creată de olia danilevich, de la Pexels

Fondul Monetar Internaţional avertizează că sancţiunile impuse Rusiei ar putea pune în pericol dominaţia dolarului. 

Sancțiunile financiare impuse Rusiei amenință să dilueze treptat dominația dolarului american și ar putea duce la o mai mare fragmentare a sistemului monetar internațional, a declarat Gita Gopinath, director general adjunct al FMI, pentru Financial Times.

Rusia a fost lovită de o multitudine de sancțiuni din partea Statelor Unite și a aliaților săi pentru invazia din Ucraina de la sfârșitul lunii februarie. Rusia a numit invazia o "operațiune specială" pentru a-și dezarma vecinul.

"Dolarul ar rămâne principala monedă globală chiar și în acest peisaj, dar fragmentarea la un nivel mai mic este cu siguranță destul de posibilă", a declarat Gopinath într-un interviu acordat ziarului, adăugând că unele țări renegociază deja moneda în care sunt plătite pentru comerț.

Ea a spus că războiul va stimula, de asemenea, adoptarea finanțelor digitale, de la criptomonede la stablecoins și monede digitale ale băncilor centrale. 

FMI nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii din partea Reuters.

Gopinath a declarat pentru FT că utilizarea mai mare a altor monede în comerțul global va duce la o diversificare suplimentară a activelor de rezervă deținute de băncile centrale naționale.

Anterior, ea a declarat că sancțiunile împotriva Rusiei nu prefigurează dispariția dolarului ca monedă de rezervă și că războiul din Ucraina va încetini creșterea economică globală, dar nu va provoca o recesiune globală, scrie Mediafax.

FMI: Economia Ucrainei se va contracta cu 10% în 2022 din cauza invaziei ruse

Economia Ucrainei se va contracta cu 10% în 2022, ca rezultat al invaziei lui Vladimir Putin, însă perspectivele s-ar putea înrăutăţi abrupt dacă Rusia nu se opreşte, potrivit unui nou raport al Fondului Monetar Internaţional (FMI), citat de BBC.

Raportul a fost pregătit înainte ca FMI să aprobe un sprijin de urgenţă de 1,4 miliarde de dolari pentru Ucraina. Acesta avertizează că PIB-ul ar putea scădea cu 25-35%, o estimare realizată printr-o comparaţie cu alte economii care trec prin război, precum Irak sau Liban.

Ivanna Vladkova Hollar, şefa misiunii FMI din Ucraina, a declarat că autorităţile ucrainene exercită „un efort remarcabil” pentru a ţine economia şi sistemul financiar în picioare în timpul războiului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel