Olivia Tima, „tezaur al umanității UNESCO”, a încetat din viață.
Olivia Tima a fost învăţătoare în Sălciua şi toată viaţa ei a ţesut, tors şi cusut. Femeia din Apuseni a folosit un război vechi de peste 120 de ani şi o furcă de tors care are aproape 70 de ani. După anul 1990, Olivia Tima a participat la multe expoziţii din ţară, la muzee, la Bucureşti, Sibiu, Cluj, Râmnicu Vâlcea, unde a prezentat tradiţia sălciuană, ţesături, cusături şi portul popular. În urmă cu zece ani a fost primită în „Academia Artelor Tradiţionale din România”, iar în 2012 a primit titlul de ”tezaur al umanităţii UNESCO”, potrivit ziarulunirea.ro.
"Reprezentativă pentru arta populară din Munţii Apuseni, creatoarea Olivia Tima s-a făcut remarcată prin frumuseţea ţesăturilor şi cusăturilor realizate de dumneaei, frumuseţe ce rezidă în îmbinarea culorilor, în realizarea meşteşugită a decorului, care se încadrează, cu toate inovaţiile introduse, în specificul artei populare de pe Valea Arieşului.
Ţesăturile de uz casnic sau de interior executate de dumneaei (ştergare, tinde, lepedeie de lână sau bumbac, măsăriţe din aceleaşi materiale etc) au făcut şi fac şi astăzi parte din inventarul obiectelor folosite de locuitorii acestei zone. Prin frumuseţea și prin coloritul lor viu, obiectele de artă populară ale Oliviei Tima vor aduce întotdeauna un plus de strălucire interiorului țărănesc și reprezintă moștenirea incomensurabilă a acesteia.
Îi mulțumim pentru toate eforturile de a păstra vie flacăra tradițiilor și obiceiurilor populare românești. Să se odihnească în pace!", este mesajul Ministerului Culturii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News