Mircea Gherghinescu, unul dintre cei mai cunoscuți oameni din domeniul cinematografiei, a murit la vârsta de 77 de ani. Gherghinescu este cunoscut pentru aportul sau asupra școlii de cinematografie românească atât ca director de imagine în televiziune cat și ca profesor doctor universitar.
Mircea Gherghinescu a fost cunoscut pentru aportul sau adus școlii de cinematografie românească atât că director de imagine în televiziune cât și că profesor doctor universitar. Printre proiectele sale se numără și Piramida Fanfaronului, un film cu tentă documentară dar care se dovedește a fi o metaforă profundă a unei realități distorsionate, a unei societăți cu valori strivite de megalomania unui regim totalitar. Realizat în 1992 cu mijloace clasice, filmul are că subiect vizual un edificiu ce înmagazinează memoria unei perioade din istoria noastră recentă: Casă Poporului.
Nu suntem în față unei noi controverse, nici în față unui documentar analitic ci mai degrabă în față unei ironii curajoase pe ritmuri stranii. O ironie subtilă, cu multă forță și verticalitate care ne amintește de vulnerabilitatea condiției umane în față unui sistem social ce tinde să reducă individul prin strivire, atât la propriu cât și la figurat. Bazat pe o cadență “exterior – interior”, cu o atenție riguroasă la detalii, filmul lui Mircea Gherghinescu dă o conotație aproape hipnotică inflației de elemente decorative și conturează treptat monstruozitatea unei arhitectonici lipsite de suflet. A fost căsătorit cu regizoarea de televiziune Mari - Jeanne Gherghinescu.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu