Doliu în diplomația SUA. Bill Richarson, fost ambasador la ONU, a murit la 75 de ani

FOTO: Twitter
FOTO: Twitter

Fostul diplomat american specializat în eliberarea deţinuţilor şi fost ambasador la ONU, Bill Richardson, a murit sâmbătă la vârsta de 75 de ani.

Fostul diplomat american specializat în eliberarea deţinuţilor şi fost ambasador la ONU, Bill Richardson, a murit sâmbătă la vârsta de 75 de ani, a anunţat vicepreşedintele fundaţiei sale, Mickey Bergman, într-un comunicat, citat de AFP, scrie Agerpres.

Bill Richardson, care a fost de asemenea guvernator al statului New Mexico şi secretar al energiei în timpul preşedinţiei lui Bill Clinton, ”a murit în somn în timpul nopţii”, a spus Bergman.

”Lumea a pierdut un apărător al celor care erau închişi pe nedrept în străinătate”, a adăugat el.

Specializat în negocieri pentru eliberarea americanilor reţinuţi de ţări considerate ”ostile” de Statele Unite, fostul ambasador a contribuit la eliberarea baschetbalistei Brittney Griner în 2022, în timp ce aceasta se afla în detenţie în Rusia.

El a jucat, de asemenea, un rol major în negocierile cu Saddam Hussein pentru eliberarea în 1995 a doi americani care au trecut graniţa.

Născut în California în 1947, Bill Richardson a crescut în Mexic înainte de a se muta în Statele Unite ca adolescent, în suburbiile Bostonului (nord-est).



Este unul dintre primii reprezentanţi ai comunităţii hispanice care a ajuns într-o funcţie politică înaltă şi s-a declarat candidat pentru nominalizarea democrată la alegerile prezidenţiale din 2008, fiind, din nou, primul candidat al minorităţii latino-americane.

În cele din urmă s-a retras pentru a-l susţine pe Barack Obama şi urma să se alăture administraţiei după alegerea acestuia, dar un scandal de finanţare a campaniei l-a forţat să renunţe la a deveni secretar al comerţului.

Congresman, ambasador la ONU şi apoi secretar al energiei în timpul lui Bill Clinton la sfârşitul anilor '90, Bill Richardson şi-a câştigat reputaţia de aventurier, poreclit ”Indiana Jones al diplomaţiei americane” pentru misiunile sale neoficiale în ţările inamice ale Statele Unite.

Saddam Hussein în Irak, Fidel Castro în Cuba, Kim Jong Il în Coreea de Nord, Nicolas Maduro în Venezuela - timp de aproape 30 de ani, energicul emisar a avut numeroase misiuni de mediere privată cu cei mai mari duşmani ai Washingtonului.

Citește și: Procesul lui Trump, îngheţat până în martie 2024. Fostul preşedinte cataloghează schimbarea datei drept "ingerinţă electorală”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel