Doliu în lumea artistică. Sculptorul Dumitru Pasima a murit

Dumitru Pasima Foto Facebook Lila Passima
Dumitru Pasima Foto Facebook Lila Passima

Sculptorul Dumitru Pasima a murit, marţi, la vârsta de 87 de ani, a anunţat nepoata artistului, Lila Passima, într-o postare pe Facebook. 

”Dumitru Pasima — Tache pentru familie şi apropiaţi, Pasima pentru colegii de breaslă — a spus ieri la revedere unei lumi pe care el nu o mai simţea ca fiindu-i apropiată. Cu o seriozitate şi o atitudine aproape ascetică faţă de meseria lui, pe care a iubit-o pînă la sfârşit cu un devotament neîmpuţinat, sever în principii şi un pedagog rar, cu o înţelegere profundă a substanţei lăuntrice a sculpturii şi o perspectivă morală asupra mişcării noastre în lume, Dumitru Pasima a dăruit sculpturii şi artei româneşti o mică lume mare, pe care dacă ai şansa să o descoperi şi să o vizitezi o vei păstra în gîndurile şi bucuriile inimii tale.

Pentru cei care nu au avut şansa să îi cunoască mica lume mare sculptată, povestită într-o expoziţie şi într-un catalog, Dumitru Pasima a fost un artist al cărui demers a explorat de-a lungul timpului teritoriul sculpturii clasice, adăugându-i elemente ale spiritualității lumii creștine şi construind o sinteză formală apropiată lumii greco-romane, culturilor mediteraneene și bizantine.

Folosind sistemul de semnificații și simboluri din lumea tradițională creștină, cu surse de inspirație din arta țărănească și cultă autohtonă, cât și a teritoriilor din Balcani, Dumitru Pasima a creat o sculptură monumentală epurată de accesorii decorative și descriptive, transfigurând semnele lumii figurative într-o poetică a geometriei spațiului sacru (Poarta, Veghe, Sacrificiu, Mioritica, Scara, Pieta, Mama și Fiul, Zbor, Intrarea în paradis,etc.).

Nu același lucru a urmărit în arta portretului, unde atenția sa s-a îndreptat spre frământarea și modelarea expresivă a materiei, spre surprinderea expresiei chipului până la detaliile ultime ce construiesc identitatea, dând astfel imaginii figurative o materialitate și o plasticitate ce l-a apropiat de arta portretului roman.

Lumea atelierului artistului reconstituie fragmentar contextul cultural și social în care s-a format și și-a conturat demersul artistic începînd cu primele tabere de sculptură de la Măgura, Căsoaia și Arad, şi până la creațiile ultimilor ani dedicate explorării portretului și monumentelor de for public.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!", a scris nepoata artistului pe Facebook.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel