Inventatorul faimoase rețete de pui tikka masala, Ali Ahmed Aslam, a murit la vârsta de 77 de ani.
Bucătarul scoţian Ahmed Aslam Ali, care a revendicat inventarea reţetei de pui tikka masala, un preparat devenit clasic în restaurantele cu specific sud-asiatic din întreaga lume, a încetat din viaţă, luni, la vârsta de 77 de ani, conform unui anunţ publicat miercuri pe pagina de Facebook a restaurantului său din Glasgow, transmite AFP, conform Agerpres.
Cremoasă şi moderat picantă, această reţetă de curry a luat naştere în anii '70 în bucătăriile restaurantului "Shish Mahal", înainte de a deveni unul dintre cele mai servite preparate din Marea Britanie.
Reţeta "pui tikka masala a fost inventată în restaurantul nostru", a declarat pentru AFP în 2009 Ahmed Aslam, originar din Punjabul pakistanez. "Obişnuiam să facem pui tikka (pui marinat şi preparat pe grătar), dar într-o zi un client a spus: "Aş dori nişte sos la el, e cam sec". Aşa că de atunci l-am gătit cu un sos pe bază de iaurt, smântână şi condimente", a explicat bucătarul.
"Restaurantul a fost viaţa lui", a spus nepotul său, Andleeb Ahmed. El a povestit că anul trecut, de Crăciun, şi-a vizitat la spital unchiul perfecţionist care i-a spus la sfârşitul vizitei că "ar trebui să fie la serviciu".
În pofida dificultăţii de a dovedi unde s-a născut acest preparat, considerat în general o adaptare a curry-ului la gusturile occidentale, un deputat local scoţian, Mohammad Sarwar, a făcut la acea vreme demersuri pentru ca puiul tikka masala să fie recunoscut drept o specialitate locală.
În 2001, fostul ministru britanic al Afacerilor Externe Robin Cook a descris acest curry drept "un adevărat preparat naţional britanic" şi "o ilustrare perfectă a modului în care Marea Britanie absoarbe şi adaptează influenţele externe".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News