Doliu în lumea politică. Giorgio Napolitano, primul președinte italian cu două mandate, a murit la 98 de ani

FOTO: Agenzia NOVA
FOTO: Agenzia NOVA

Giorgio Napolitano, primul președinte al Italiei cu două mandate, a murit la 98 de ani.

Giorgio Napolitano a murit la vârsta de 98 de ani. Al unsprezecelea președinte al Republicii Italiene din 15 mai 2006, el a fost primul din istoria țării care a fost ales pentru un al doilea mandat. De fapt, a fost șef de stat până la 14 ianuarie 2015. De ceva timp, fostul președinte suferea de un tablou clinic complex, iar în ultimele zile deteriorarea sa a dus la decesul său.

Cine a fost Giorgio Napolitano

Născut la Napoli la 29 iunie 1925, din Giovanni, avocat și poet, și Carolina Bobbio, o napoletană de origine piemonteză, Napolitano a studiat primii doi ani la Liceul Clasic Umberto I din Napoli. În timpul războiului, și-a întrerupt studiile secundare pentru a absolvi liceul Tito Livio. În 1942, s-a înscris la Facultatea de Drept a Universității Federico II din Napoli.

A fost președinte al Camerei Deputaților în cea de-a 11-a legislatură, ministru de interne în guvernul Prodi I, precum și deputat aproape neîntrerupt din 1953 până în 1996, apoi membru al Parlamentului European din 1989 până în 1992 și din nou din 1999 până în 2004. Este senator pe viață din 2005, în urma numirii sale de către Carlo Azeglio Ciampi.

Napolitano mai are un alt record în viața sa: a fost, de fapt, primul președinte al Republicii care a activat în rândurile Partidului Comunist Italian. În timpul anilor petrecuți la Quirinale, a dat mandate guvernamentale la cinci președinți, a numit cinci senatori pe viață și tot atâția judecători ai Curții Constituționale.

De-a lungul vieții sale politice a primit nouă distincții din partea Republicii Italiene, 35 în străinătate și nouă diplome de onoare, scrie Agenzia NOVA.

Citește și: Giorgia Meloni a cerut ONU să lanseze un 'război global' împotriva traficanţilor de persoane

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel