DOLIU în România. A murit un mare scriitor

DOLIU în România. A murit un mare scriitor / Foto: Pixabay
DOLIU în România. A murit un mare scriitor / Foto: Pixabay

Este doliu în lumea culturală din România. Un mare scriitor, fost deținut politic, a murit.

Scriitorul Marcel Petrişor, fost deţinut politic, unul dintre ultimii supravieţuitori ai temniţelor comuniste, a murit. Tristul anunț a fost făcut pe pagina de Facebook a Muzeului Memorialul Închisoarea Pitești.

"În această seară ( 12 octombrie n.r.) a plecat la Domnul Marcel Petrișor, fost deținut politic și unul dintre cei mai cunoscuți memorialiști ai închisorilor comuniste. Marcel Petrișor s-a născut pe 13 aprilie 1930 la Ocișor, Hunedoara. A fost arestat în 1952, în timpul studenției la Facultatea de Filosofie din Cluj, pentru că îi împrumutase cartela de masă lui Ovidiu Cotruș, nepotul poetului („dușman al poporului“) Aron Cotruș. A trecut prin penitenciarele Rahova, Jilava, Malmaison, Uranus, Baia Sprie, Dej, Gherla, Aiud.

Marcel Petrişor, încadrat într-un lot de potenţiali condamnaţi la moarte

Din primăvara până în toamna anului 1956 a avut parte doar de câteva luni de libertate, după care a fost rearestat sub acuzaţia de a fi participat la un „complot studenţesc“, pe fondul tulburărilor din Ungaria. Încadrat într-un lot de potenţiali condamnaţi la moarte, a stat sub teroarea sentinţei mereu amânate până în august 1957.

A fost eliberat abia în 1964, după un nou tur al groazei pe la Interne–Malmaison–Uranus–Jilava–Aiud. După eliberare, împreună cu Gheorghe Calciu, a transcris din memorie poeziile lui Constantin Oprișan și și-a scris, sub formă de roman, amintirile din detenție. În anii ’80 a fost printre puținii care i-au stat aproape lui Petre Țuțea.

A fost membru al Uniunii Scriitorilor, publicând mai multe volume. Ultima ediție a memoriilor sale, "Cumplite încercări, Doamne! Din Casimca Jilavei în Zarca Aiudului" a fost publicată la Editura Manuscris în 2017. Prima parte a volumului este dedicată Fenomenului Pitești prin dialogul lui Marcel Petrișor cu Gheorghe Calciu, Constantin Oprișan și Iosif V. Iosif, în Casimca Jilavei, "cavoul" unde au fost aruncați câțiva dintre supraviețuitori după încheierea acțiunii violente de la Pitești.", se arată într-o postare pe pagina de Facebook a Muzeului Memorialul Închisoarea Pitești.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel