Urmărește emisiunea live



Doliu printre artişti. A murit actriţa Luminiţa Gheorghiu

Facebook Luminiţa Gheorghiu
Facebook Luminiţa Gheorghiu

Actriţa Luminiţa Gheorghiu, cunoscută pentru rolurile din "Moromeţii", "Poziţia copilului" şi "Sunt o babă comunistă", a murit la vârsta de 71 de ani. Anunţul a fost făcut pe Facebook de scriitorul Dan Lungu. 

"S-a stins Luminița Gheorghiu. Dumnezeu să o odihnească!", a scris Dan Lungu pe Facebook. 

Luminiţa Gheorghiu s-a născut în 1 septembrie 1949. A absolvit Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică în 1972, la clasa profesorului Ion Cojar. A debutat în teatru în 1971, pe scena Studioului Casandra, iar după absolvire a fost repartizată la Teatrul "Mihai Eminescu" din Botoşani.

În 1975 a jucat în trupa Teatrului Tineretului din Piatra Neamţ, iar din 1976 până în 2003 a jucat pe scena "Bulandra". 

Actriţa şi-a început cariera cinematografică în urmă cu mai bine de trei decenii, iar primul rol important în film a fost Catrina din "Moromeţii" (1987), regizat de Stere Gulea.

Două decenii mai târziu, a fost premiată la nivel internaţional pentru interpretarea din "Moartea domnului Lăzărescu" (r. Cristi Puiu, 2005). Rolul asistentei medicale i-a adus, în 2007, premiul pentru cel mai bun rol secundar feminin la gala premiilor Asociaţiei Criticilor de Film de la Los Angeles.

Luminiţa Gheorghiu a mai jucat în "Autora", "După dealuri" şi "Sunt o babă comunistă", ecranizare a romanului omonim scris de Dan Lungu şi regizat de Stere Gulea. Actriţa a făcut parte şi din distribuţia unor filme precum "Poziţia copilului" şi "Aferim!", iar în 2014 a fost premiată de Academia Română pentru rolul din filmul "Cuscrii", scrie Digi24.ro.

Cea mai bună actriţă, la festivalul de la Namur 

 

Festivalul Internațional de Film de la Namur a adus filmului românescu "Poziția copilului" premiul de cel mai bun film, iar actriței Luminița Gheorghiu, premiul de cea mai bună actriță, potrivit site-ului evenimentului, citat de Agerpres. 

Luminiţa Gheorghiu joacă în  filmul "Poziţia copilului" rolul unei mame posesive şi obsedate de control care se dedică complet planului de a-l salva pe fiul său de la închisoare, după ce acesta are un accident de maşină. Filmul este realizat după un scenariu de Călin Netzer şi Răzvan Rădulescu, iar distribuţia este completată de actori precum Florin Zamfirescu, Vlad Ivanov şi Ilinca Goia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel