Laureata premiului Nobel în Medicină din 1986, neurologul Rita Levi-Montalcini, a decedat duminică, la 103 ani, în locuința sa din Roma, anunță publicația Născută la Torino în 1909 într-o familie de evrei, Rita Levi-Montalcini a fost admisă la Universitatea din Torino pentru a studia medicina, deși tatăl său susținea că femeile nu trebuie să aibă cariere profesionale. A absolvit summa cum laude în anul 1936, completându-și studiile prin urmarea unor cursuri de specializare în neurologie și psihiatrie.
Adoptarea legilor rasiale de către regimul fascist, care interziceau evreilor accesul la universitățile italiene și la alte instituții publice, au forțat-o să-și amâne lansarea unei cariere promițătoare și să fugă, în 1938, în Belgia. În primăvara lui 1940 a fugit la Florența, trăind în adăposturi subterane cu părinții și surorile sale până la sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial. Pasiunea pentru medicină n-a ținut-o pe Rita Levi-Montalcini departe de activitățile sale de cercetare, aceasta construindu-și mici laboratoare de cercetare în propriul dormitor, loc în care a derulat experimente privind dezvoltarea celulelor nervoase la embrionii de pui.
În 1947, Rita a acceptat o invitație a Universității Washington din St. Louis. Deşi invitaţia inițială era pentru un semestru, ea a rămas acolo timp de treizeci de ani, desfășurându-și cea mai importantă parte din activitatea de cercetare. Alături de colaboratorii săi, Rita a descoperit, în anul 1948, că un anumit tip de tumoare la șoareci are capacitatea de a stimula înmulțirea fibrelor nervoase la embrionii gazdă. Ulterior, cercetătorii au atribuit efectul proteinei, pe care au denumit-o "factor de creștere nervoasă" (Nerve Growth Factor - NGF). Levi-Montalcini a demonstrat că tumoarea putea cauza, în mod similar, producerea excesivă și prematură, precum și distribuția anormală a fibrelor nervoase în unitățile de cultură în vitro. Modul de desfășurare al cercetării a fost făcut public decenii mai târziu, în documentarul științific din 1995 "Death by Design/The Life and Times of Life and Times".
În 1986, alături de Stanley Cohen, Ritei i-a fost decernat premiul Nobel pentru medicină pentru descoperirea factorilor de creștere.
Potrivit ziarului italian, funerariile se vor desfășura în cadru privat, în orașul natal al cercetătoarei, Torino. Din dorința familiei, testamentul Profesoarei a fost făcut public: întreaga avere va fi donată în scopul cercetării științifice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News