Consiliul Local şi Primăria Municipiului Craiova, în parteneriat cu Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare (BERD), au lansat, joi, Planul de acţiune 'Oraşe Verzi' (Green City Action Plan), care vizează soluţionarea problemelor legate de starea mediului, apă, aer şi sol.
Primarul Craiovei, Mihail Genoiu, a afirmat în cadrul dezbaterii că în acest moment se lucrează la Planul General de Urbanism al oraşului. 'Am făcut paşi frumoşi, am reabilitat parcuri, am făcut parcuri noi, am reabilitat grădini, am dezvoltat cantitatea de masă verde din oraş, am făcut proiecte pe apă, pentru aducţiuni de apa de izvor, am făcut proiecte pentru transportul local de calitate ecologic, dar ele trebuie sa fie prinse într-o strategie şi trebuie să aibă o dezvoltare foarte bine gândită pe termen lung.
Principalul câştig din acest proiect este că de acum înainte toţi cei care vor conduce primăria vor avea obligaţia să urmeze acest plan', a spus Genoiu. Venera Vlad, director în cadrul BERD, a afirmat că aceasta nu este prima colaborare cu Primăria Craiova, iar Programul 'Oraşe Verzi' nu se referă doar la investiţii în infrastructura, ci presupune un set de măsuri soft şi hard care împreună contribuie la îmbunătăţirea imaginii oraşului, a spaţiilor de locuit, a spaţiilor de recreere.
Planul de acţiune 'Oraşe Verzi' acopera o gamă largă de provocări urbane legate de mediu, iar metodologia ce stă la baza acestui plan a fost elaborată de către BERD împreună cu Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE) şi cu Consiliul Internaţional pentru Iniţiative Locale în Sectorul de Mediu (ICLEI). La finalul anului trecut, Primăria Craiova a semnat un contract de împrumut de la BERD pentru 15 milioane de euro, pe o perioadă de 15 ani, pentru investiţii în infrastructură urbană (14 clădiri publice şi achiziţionarea unui număr de aproximativ 40 de autobuze cu normă redusă de poluare), această nouă finanţare fiind parte din programul BERD 'Oraşe Verzi'.
Primarul Craiovei a anunţat în septembrie 2018 că la negocierile cu reprezentanţii BERD pentru acest împrumut 's-a ajuns la o dobândă de 2,5%, plus Euribor', iar pe lângă achiziţia autobuzelor, municipalitatea şi-a programat să amenajeze şi cele două clădiri în care administraţia locală îşi desfăşoară activitatea: sediul Palace - 6.237.850 de euro şi sediul central al primăriei de pe strada A. I. Cuza - 7.608.545 de euro. Autorităţile locale şi-au propus, de asemenea, să reabiliteze termic clădirile a şase unităţi de învăţământ - 1.663.334 de euro, informează Agerpres.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News