Un număr de 1.000 de copii din satele din judeţul Dolj vor primi câte o carte, iar în 10 grădiniţe din cele mai defavorizate comunităţi vor fi amenajate centre de bibliotecă, pentru a încuraja cititul împreună cu cei mici, în cadrul programului pilot "Fiecare copil merită o poveste" al Asociaţiei OvidiuRo, derulat în parteneriat cu Ministerul Educaţiei Naţionale.
"Prin stimularea participării în învăţământul preşcolar prin diverse programe de susţinere a educaţiei copiilor provenind din familii defavorizate (programe sociale, dar şi programe de încurajare a învăţării prin lectură) - România, cu implicarea OvidiuRo, face un pas important în gestionarea problemelor cauzate de nivelul educaţional scăzut al copiilor din familii defavorizate. Succesul programului - pilot de stimulare a lecturii 'Fiecare copil merită o poveste' a atras interesul comunităţilor locale din Dolj, fapt evidenţiat de dorinţa unui numar mare de profesori, si din alte zone decât cele dezavantajate, de a-l implementa. Programele derulate de OvidiuRo la nivelul judeţului Dolj au crescut şansele copiilor săraci de a merge la şcoală, încurajând educaţia timpurie", a spus Cristina Maria Ciocoiu, inspector şcolar învăţământ pentru educaţie timpurie din cadrul IŞJ Dolj, scrie Agerpres.
Maria Gheorghiu, cofondator al Asociaţiei OvidiuRo, a afirmat că după mulţi ani de intervenţii în comunităţile sărace, cea mai importantă concluzie este că avem nevoie să punem bazele unei infrastructuri sustenabile pentru educaţie preşcolară de calitate pentru toţi copiii, în special în mediul rural.
"Practic, profesorii participanţi la întâlnirile din cadrul programului duc resursele şi diseminează metodele de dezvoltare a limbajului către profesorii de învăţământ preşcolar din tot judeţul. Acesta este modul de lucru pe care îl propunem partenerilor din fiecare judeţ şi despre care credem că va avea un impact real la nivel naţional. Având şi susţinerea Ministerului Educaţiei, printr-un parteneriat dedicat programului, intenţionăm să îl transformăm în politică publică, pentru stimularea lecturii în grădiniţe", susţine Maria Gheorghiu.
Programul a fost lansat în luna septembrie 2018 şi va ajunge, până la finalul lui 2019, în fiecare dintre judeţele ţării. În total, "Fiecare copil merită o poveste" va duce, la nivel naţional, un mix de intervenţii constând în: 500 de centre de bibliotecă adaptate vârstei preşcolare, formarea unui număr de 35.000 de profesori în metode de dezvoltare a comunicării orale şi a premiselor citirii şi scrierii folosind cărţi ilustrate, inclusiv un kit de literaţie pentru fiecare profesor şi distribuirea a 100.000 de cărţi ilustrate pentru copiii din mediul rural, prin proiectul "Prima mea Carte".
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News