Sociologul craiovean Vlad-Ovidiu Cioacă (24 de ani) a lansat, joi, cartea "Viaţa cotidiană în România comunistă", un studiu psihosociologic despre istoria recentă şi viaţa de zi cu zi în regimul totalitar, apărut la editurile Beladi şi Sitech, scrie Agerpres.
Cartea reprezintă debutul editorial al autorului şi a fost publicată în contextul împlinirii a 30 de ani de la căderea comunismului.
Sociologul Dumitru Otovescu, prof.univ.dr. la Universitatea din Craiova, afirmă în prefaţa cărţii în peisajul dezbaterilor despre regimul comunist, dominat de reflecţii contradictorii, Vlad-Ovidiu Cioacă şi-a asumat responsabilitatea unei analize ştiinţifice a mentalităţilor, practicilor şi instituţiilor specifice vieţii cotidiene în comunism, printr-o abordare ingenioasă, care se axează pe folosirea unor metode şi tehnici de cunoaştere proprii sociologiei şi psihologiei sociale.
"Autorul cărţii de faţă face parte din tânăra generaţie de sociologi, fiind un veritabil talent în domeniul cercetării ştiinţifice a vieţii sociale, fapt dovedit de lucrările sale publicate până acum. Un studiu sociologic despre viaţa cotidiană din România în perioada regimului comunist, precum cel de faţă, este nu numai interesant, dar şi necesar pentru a înţelege o perioadă istorică tulburătoare din evoluţia postbelică a societăţii noastre. După trei decenii de la căderea dictaturii comuniste, s-au acumulat suficiente date şi informaţii care permit o abordare relativ obiectivă a funcţionării regimului comunist în România: 1945-1989. Această parte a evoluţiei naţionale a fost studiată mai ales din perspectivă istorică, şi nu sociologică, precum în actualul demers. Perioada stârneşte dezbateri aprinse, iar în acest peisaj dominat de reflecţii contradictorii, întâlnim vocea unui autor tânăr, care şi-a asumat responsabilitatea unei analize ştiinţifice, prin intermediul mijloacelor de investigaţie sociologică, a mentalităţilor, practicilor şi instituţiilor specifice vieţii cotidiene în comunism. Interesul pentru o cercetare obiectivă este însoţit de ingeniozitatea abordării, care se axează pe folosirea unor metode şi tehnici de cunoaştere proprii sociologiei şi psihologiei sociale. Acestea permit reconstituirea cotidianului comunist şi a 'urmelor' pe care acesta le-a lăsat la nivelul mentalului colectiv", afirmă Dumitru Otovescu.
Istoricul Lavinia Betea, autor a numeroase lucrări despre istoria comunismului şi referent ştiinţific al cărţii de faţă, alături de lect.univ.dr.Gabriela Motoi de la Universitatea din Craiova, afirmă că ultimul capitol al cărţii, care tratează "comunismul rezidual" la 30 de ani de la căderea regimului, prefigurează un domeniu propriu de cercetare pentru autor care a acumulat deja o expertiză importantă.
"Este o carte bine scrisă şi bine structurată, care permite prognoza unui debut editorial de succes şi a unei cariere strălucite pentru autor. În special ultimul capitol al cărţii, care tratează 'comunismul rezidual' la 30 de ani de la dispariţia regimului, prefigurează un domeniu propriu de cercetare, unde autorul a achiziţionat deja o consistentă expertiză. Din 1990 până acum, s-a publicat o considerabilă literatură istoriografică pe această temă; funcţionează institute şi centre de cercetare care au ca obiectiv studierea perioadei. Cercetătorii s-au concentrat însă pe istoria politică a epocii, tratând-o, cel mai adesea, tributar remanenţelor 'principiului partinic' al istoriografiei comuniste: nu adevărul, ci curentul politic dominant al prezentului (un 'neo-bolşevism anticomunist', cum îl numeşte Soljeniţîn) au direcţionat obiectivele şi concluziile cercetărilor. Abordări precum cea de faţă, deşi în deplin consens cu etica studiului interdisciplinar şi obiectivele cercetării în ştiinţele socio-umane, au fost (şi sunt), în general, ocolite de cercetătorii români din varii motive (ruperea tradiţiei învăţământului şi cercetării sociologice şi psihologice, costurile mari materiale şi de timp, dificultatea aplicării metodologiei şi teoriilor de specialitate pe grupuri mari etc.)", a explicat Lavinia Betea.
La rândul său, autorul a dezvăluit că ideea acestui proiect a pornit ca o temă de cercetare în cadrul unui laborator de sociologie, la Facultatea de Ştiinţe Sociale, Universitatea din Craiova, în momentul în care îşi propusese să analizeze mişcările de protest de la începutul anului 2017 şi particularităţile participării politice şi poziţionării ideologice în rândul studenţilor craioveni.
"Chestionarul pe care l-am aplicat atingea tangenţial şi chestiunea raportării la comunism, iar concluziile au generat mai multe semne de întrebare decât răspunsuri edificatoare la întrebările de cercetare. Am conştientizat atunci potenţialul abordării acestei teme, iar un scurt review al literaturii internaţionale m-a convins de valoarea aparatului teoretico-metodologic al psihosociologiei pentru studierea istoriei recente, o abordare aproape inexistentă în comunitatea ştiinţifică de la noi. Au urmat o lucrare de licenţă pe această temă, mai multe comunicări şi articole ştiinţifice, toate găsindu-şi forma finală de exprimare în acest volum. Cartea se doreşte o radiografie a vieţii cotidiene de dinainte de 1989 şi, mai ales, a reprezentărilor sociale remanente care derivă din conduitele promovate de comunism şi care continuă să funcţioneze chiar şi la trei decenii de la căderea regimului", a spus tânărul sociolog craiovean.
Vlad-Ovidiu Cioacă este absolvent al Facultăţii de Ştiinţe Sociale - Specializarea Sociologie, Universitatea din Craiova, promoţia 2018, şef de promoţie, iar în prezent este masterand la programul "Dezvoltare comunitară şi integrare europeană" în cadrul aceleiaşi facultăţi. Pe perioada anilor de studenţie a participat la zeci de workshop-uri, simpozioane, conferinţe naţionale şi internaţionale, a publicat articole ştiinţifice şi capitole în volume de specialitate. Este secretar general de redacţie al Revistei Universitare de Sociologie. Este expert politici publice şi cercetător în cadrul mai multor proiecte. În prezent lucrează la traducerea din limba germană a lucrării "Economie şi societate" (1.100 pagini) a sociologului german Max Weber, aceasta fiind prima apariţie în limba română a cunoscutului tratat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu