Dolj: Peste 80 de unităţi şcolare nu au autorizaţie sanitară, iar 51 nu au autorizaţie ISU

În judeţul Dolj, peste 80 de unităţi şcolare din mediul rural vor începe noul an şcolar fără autorizaţie sanitară de funcţionare, iar 51 nu deţin autorizaţie la incendiu.

Publicitate

Potrivit datelor Inspectoratului Şcolar Judeţean (IŞJ) Dolj, principala cauză pentru care cele peste 80 de clădiri nu au primit autorizaţie sanitară de funcţionare este lipsa apei curente în sistem centralizat sau din sursă proprie şi a instalaţiilor sanitare, însă mai multe şcoli au intrat în programul implementat de Guvernul României prin HG 363 privind construirea de toaletele în şcoli.

"În anul şcolar 2019-2020, aşteptăm 94.500 de elevi în băncile şcolii, dintre aceştia vor începe clasa pregătitoare peste 4.600 de elevi. În ceea ce priveşte reţeaua de învăţământ, avem 196 de unităţi cu personalitate juridică şi structuri arondate unităţilor de învăţământ - 357. În ceea priveşte pregătirea acestor unităţi de învăţământ pentru începerea în bune condiţii a noului an şcolar sunt şi unităţi de învăţământ care nu au autorizaţie ISU. Din cele 881 de clădiri, 735 dintre acestea nu necesită această autorizaţie ISU, 95 au autorizaţie şi 51 nu au autorizaţie ISU. La prima întâlnire cu directorii şcolilor sunt invitaţi reprezentanţi ai ISU Dolj, ai poliţiei, jandarmeriei, ai DSP pentru ca împreună să punctăm anumite aspecte pentru a veni în sprijinul directorilor în vederea demersurilor pe care trebuie să le facă în vederea obţinerii acestor autorizaţii", a spus, vineri, inspectorul general al IŞJ Dolj, Monica Sună, în cadrul unei conferinţe de presă.

Aceasta a mai afirmat că din totalul unităţilor de învăţământ sunt şi unităţi care nu au autorizaţie sanitară de funcţionare, în această situaţie fiind peste 80 de clădiri.

"Aici situaţia se va schimba în sensul că sunt demarate lucrări prin HG 363, iar 73 de unităţi au primit bani pentru a construit toalete. Sunt peste 10 unităţi administrativ-teritoriale care au încheiat contracte pentru execuţia lucrărilor, iar în această situaţie sunt comunele Dioşti, Sadova, Dobreşti, Predeşti, Bartovoeşti, Vârtop. În aceste situaţii lucrările sunt aproape de finalizare având promisiuni că sunt pe ultima sută de metri. Apoi există situaţii cînd primăriile au achiziţionat containere, module şi instalarea acestora grăbeşte timpul de rezolvare a acestei probleme", a mai spus inspectorul general al IŞJ Dolj.

La fel ca şi anul trecut, când din cauza scăderii numărului de copii şase structuri şcolare din mediul rural (şcoli primare şi grădiniţe) au fost desfiinţate, conducerea IŞJ Dolj a afirmat că şi anul acesta sunt câteva structuri care se vor închide, iar copiii vor fi duşi la unităţile la care sunt arondate, unde nu vor mai învăţa în clase simultane.

Printre şcolile din judeţ unde nu s-au efectuat sau nu s-au finaliza lucrările de reamenajare se află şi şcoala din cartierul Popoveni din Craiova care avea toaletele în curte şi unde lucrările la structura de rezistenţă şi de extindere a clădirii vor fi finalizate în luna mai 2020, iar până atunci elevii au fost mutaţi la Şcoala Gimnazială "Gheorghe Bibescu". 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel