Directorul FMI, Dominique Strauss-Kahn, arestat sâmbătă, urmează să compară duminică în faţa unui judecător din New York, care va decide dacă îl va încarcera sau nu, însă acest pas este doar prima etapă a unei proceduri judiciare în urma căreia riscă o condamnare la 20 de ani de închisoare.
Deşi statutul FMI nu prevede explicit imunitate pentru angajaţii săi, experţii consideră că subiectul este discutabil, iar judecătorul va fi cel care va trebui să ia o decizie asupra acestui aspect.
Reţinut sâmbătă, Strauss-Kahn a fost interogat de poliţiştii brigăzii speciale pentru infracţiuni sexuale (Special Victims Unit), care l-au informat despre acuzaţiile conţinute de plângere. El urma să se prezinte duminică în faţa unui judecător care va decide în legătură cu eventuala arestare preventivă sau, mai probabil, eliberarea sa pe cauţiune.
În cursul audierii, judecătorul va decide şi dacă urmează să convoace un "mare juriu", format din 16 - 23 de persoane, care s-ar putea reuni în următoarele zile, pentru a audia punctul de vedere al acuzării şi al apărării şi a decide ulterior în legătură cu acuzarea formală (indictment).
Avocaţii lui Dominique Strauss-Kahn au anunţat că acesta respinge acuzaţiile şi va pleda nevinovat. În cazul în care s-ar decide să pledeze vinovat, nu ar mai avea loc un proces, iar acuzarea şi apărarea ar urma să încheie un acord în legătură cu pedeapsa.
După începerea procesului, procuratura şi avocaţii se confruntă în faţa celor 12 juraţi şi a unui judecător, iar acuzatul, martorii şi reclamantul sunt interogaţi pe rând de cele două părţi. După pledoarii, juriul deliberează şi decide în unanimitate în legătură cu vinovăţia acuzatului, iar pe baza acestei hotărâri, judecătorul stabileşte pedeapsa.
Conform asociaţiei avocaţilor din New York, numai 10 la sută dintre cazurile penale se încheie cu procese.
Citește și:
“Nu cred nici măcar o secundă aceste acuzaţii”, afirma soția lui Dominique Strauss-Kahn
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu