Domnitorul român reprezentat pe bancnota de 100 de ruble transnistrene / FOTO

Domnitorul român reprezentat pe bancnota de 100 de ruble transnistrene / Foto cu caracter ilustrativ: Pexels
Domnitorul român reprezentat pe bancnota de 100 de ruble transnistrene / Foto cu caracter ilustrativ: Pexels

Pe bancnota cu valoarea 100 a monedei care circulă în auto-proclamata Republică Moldovenească Transnistreană se află un domnitor român.

Rubla transnistreană este unitatea monetară a auto-proclamatei Republici Moldovenești Transnistrene. Ea a fost pusă în circulație în august 1994 odată cu proclamarea independenței Republicii Transnistrene (nerecunoscută însă de nici un stat), ca o formă de separare economică de Republica Moldova. Rublele transnistrene sunt emise de către Banca Republicană Transnistreană, înființată la data de 22 decembrie 1992 prin decret al Consiliului Suprem al "Republicii Moldovenești Transnistrene", potrivit Wikipedia.

Un fapt mai puțin cunoscut este că pe bancnota de 100 de ruble este reprezentat domnitorul român Dimitrie Cantemir. Acesta a condus Principtaul Moldovei în două rânduri, în martie-aprilie 1693 și 1710 - 1711. 

Dimitrie Cantemir a fost un mare cărturar al umanismului românesc, iar George Călinescu l-a descris drept „un erudit de faimă europeană, voievod moldovean, academician berlinez, prinț moscovit, un Lorenzo de Medici al nostru.”

Antony Blinken a sugerat, la Chișinău, că Transnistria ar trebui să primească un statut special

Secretarul de stat al SUA, Antony Blinken, a vizitat Republica Moldova, după o vizită în Polonia, în contextul în care au apărut informații că Moscova ar putea să aplice, cu ajutorul separatiștilor din Transnistria, un scenariu similar celui din Donbas, care a precedat invadarea Ucrainei.

Presa internațională a relatat despre cererea separatiștilor de a fi recunoscuți ca stat iar unii comentatori cred că teritoriul transnistrean ar putea fi folosit ca bază de suport în invazia Ucrainei.

Printre altele, Antony Blinken a spus că:

„Doream să găsim o soluție la problema transnistreană, prin stabilirea unui statut special pentru Transnistria. Sprijinim în mod ferm suveranitatea și integritatea teritorială a Republicii Moldova și statutul de neutralitate fixat în Constituție.Ați văzut răspunsul nostru, de mobilizare a comunității internaționale, în răspuns la agresiunea Rusiei. Oriunde și oricând agresiunea se va repeta, vom face același lucru.

Evident că vom continua să îi ajutăm pe cei care au fugit din calea războiului. Este, însă, o sarcină dificilă, motiv pentru care am și cerut asistență internațională. Încercăm să edificăm un mecanism pentru a-i ajuta să plece mai departe pe cei care vor să ajungă în alte țări europene“, a spus secretarul de stat al SUA, conform Antena 3 (citește mai mult AICI).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel