EXCLUSIV  Iohannis, Nathy Josse. Solicitare: funeralii naționale pentru salvamontiștii morți în Călimani

Domnule Klaus Iohannis, Comandant suprem al Armatei Române, în calitatea mea de sergent de Infanterie în rezervă, în baza Livretului Militar și a foii de drum pe care o pot folosi în caz de mobilizare generală, vă solicit să le organizați lui Nathy Josse și Liviu Sorin Pandelea funeralii militare, invocând  art.41, litera h, să-i decorați și să-i înaintați în grad post mortem.

Vă precizez că Josse și Pandelea au murit pe timpul și ca urmare a executării unei misiuni, încadrându-se în prevederile regulamentului privind onorurile și ceremoniile militare.

Veți spune, poate, că nu erau militari, ci doar niște civili aflați în excursie prin Munții Călimani, într-un moment în care condițiile meteo le impuneau să stea în hotel, să bea vin fiert și să privească la televizor, cum făceau alte mii de turiști în minivacanța de 1 Decembrie. Ei trebuie decorați tocmai pentru ca 1 Decembrie să nu rămână doar o minivacanță, de felul celor cu care guvernele populiste cumpără voturile mulțimii de mall-iști, grataragii și clubari, mereu gata de petrecere sau shopping.

Gestul celor trei eroi ar trebui prețuit și promovat, pentru că exprimă cel mai bine semnificația zilei de 1 Decembrie: doi ani de război crunt, în care au murit sute de mii de oameni pe front, dar și în refugiu, doi ani în care s-a stat în tranșee, cu apa până la genunchi, sau în viscol, nu în cabană, la căldură pentru ca Unirea să fie posibilă.

La Turtucaia sau la Oituz nu s-au dat bătălii în funcție de starea vremii, nu s-a oprit atacul pentru că era prea cald, prea frig sau bătea vântul. Misiunile de luptă au fost îndeplinite în orice condiții, cu orice riscuri. Cei trei salvamontiști  și-au stabilit o misiune, legată de data de 1 Decembrie, și au îndeplinit-o, cu prețul vieții.

Într-o societate tare în clanță, dar moale în genunchi, care s-a grăbit să renunțe la stagiul militar obligatoriu fiindcă strica tenul băieților și programul de dating al fetelor, nu vezi prea des gesturi eroice. Iar cele puține care sunt, merită onorate.

Nu contează că erau civili, dacă e să primească onoruri militare. La fel de civil era și Aurel Vlaicu, în 13 septembrie 1903, când a pornit cu aeroplanul său peste munți către un eveniment simbolic din Transilvania ocupată de habsburgi.

Gestul celor trei, în Călimani, este mai puternic, în opinia mea, decât al militarilor care luptă în Afganistan. Militarii profesioniști luptă și pentru salariu, cei trei civili din Călimani au înfruntat viscolul doar pentru tricolor.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel