Un clip din 2016 cu Donald Trump, în care fostul președinte spune că „o formă de pedeapsă” ar trebui să apară în cazul femeilor care aleg să facă un avort, a reapărut după lansarea unui proiect de aviz care sugerează răsturnarea hotărârii de referință privind avortul, în SUA, potrivit Politico.
Chris Matthews, pe atunci de la MSNBC, l-a presat pe candidatul de atunci, Trump, cu privire la poziția sa despre avorturi, în timpul alegerilor primare din martie 2016 și l-a întrebat dacă ar trebui să existe pedepse pentru persoanele supuse procedurii.
Remember when Trump said "there has to be some form of punishment" for women who get abortions? pic.twitter.com/9rAoRrpLWJ
— Aaron Rupar (@atrupar) December 5, 2021
„Răspunsul este că trebuie să existe o formă de pedeapsă”.
„— Pentru femeie? întreabă Matthews.”
„Da, trebuie să existe o formă”, a continuat Trump.
Trump a mai spus că, potrivit legii, pedepsele nu ar trebui să se aplice persoanei care a lăsat-o însărcinată, ci strict femeii.
Matthews l-a întrebat apoi pe Trump ce s-ar întâmpla dacă s-ar interzice avorturile.
Trump a răspuns: „Vom reveni la o poziție așa cum am avut-o (în trecut), unde oamenii vor merge probabil în locuri ilegale pentru procedură. Da, dar trebuie să o interzicem”.
Curtea Supremă a votat să anuleze hotărârea Roe v. Wade (hotărârea de referință privind avorturile în SUA), conform unui proiect inițial de aviz majoritar scris de judecătorul Samuel Alito, difuzat în instanță și obținut de Politico.
Proiectul de aviz este o respingere totală și neclintită a deciziei din 1973 care a garantat protecția constituțională federală a drepturilor la avort și o decizie ulterioară din 1992 – Planned Parenthood v. Casey – care a menținut în mare parte dreptul la avort. „Roe (referire la procesul Roe v. Wade) a greșit enorm de la început”, scrie Alito.
„Suntem de opinie că decizia trebuie respinsă”, scrie el în documentul, etichetat drept „Avizul Curții”. „Este timpul să ținem cont de Constituție și să returnăm problema avortului reprezentanților aleși ai poporului”.
Deliberările asupra cazurilor controversate au fost fluide și în trecut. Judecătorii își pot schimba voturile și, uneori, își schimbă voturile pe măsură ce proiectele de aviz circulă, iar deciziile majore pot face obiectul mai multor proiecte și tranzacționării de voturi, uneori până la doar câteva zile înainte ca o decizie să fie dezvăluită.
Decizia instanței nu va fi definitivă până când nu va fi publicată, probabil în următoarele două luni.
Impactul imediat al hotărârii redactate în februarie ar fi să pună capăt unei garanții de o jumătate de secol de protecție constituțională federală a drepturilor la avort și să permită fiecărui stat să decidă dacă restricționează sau interzice avortul. Nu este clar dacă au existat modificări ulterioare la proiect.
Niciun proiect de decizie din istoria modernă a instanței nu a fost dezvăluit public cât timp un caz era încă pe rol. Dezvăluirea fără precedent este obligată să intensifice dezbaterea asupra a ceea ce reprezintă deja cel mai controversat caz pe rol în acest mandat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News