Donald Trump cere eliberarea persoanelor arestate pentru atacul asupra Capitoliului 

Asaltul de la Capitoliu. "Şamanul" cu coarne de bizon, condamnat la aproape 3 ani şi jumătate de închisoare / Foto: Captură video
Asaltul de la Capitoliu. "Şamanul" cu coarne de bizon, condamnat la aproape 3 ani şi jumătate de închisoare / Foto: Captură video

Donald Trump a minimizat sâmbătă rolul său în asaltul Capitoliului SUA, la trei ani de la evenimente, argumentând că cei arestați pentru asalt ar trebui eliberați, relatează Reuters. 

Vorbind la un eveniment de campanie în Clinton, Iowa, cu puțin mai mult de o săptămână înainte de primul concurs de nominalizare a candidatului republicanilor pentru președinție, Trump i-a numit pe cei închiși în urma atacului din 6 ianuarie 2021 "ostatici" și a afirmat că au fost tratați necorespunzător de administrația Biden.

"Au suferit destul", a spus Trump. "Eu îi numesc ostatici. Unii îi numesc prizonieri."

Vorbind în fața a peste o mie de susținători în sala de gimnastică a unei școli, Trump a repetat că alegerile din 2020 au fost fraudate. 

"Am fost inculpat pentru că am contestat alegerile trucate", a spus Trump mulțimii.

Trump se confruntă cu o serie de acuzații la nivel statal și federal pentru încercările sale de a submina alegerile, dar nu a fost inculpat pentru instigarea insurecției din 2021, când o mulțime de susținători ai lui Trump au luat cu asalt Capitoliul, în timp ce legislatorii certificau victoria președintelui Joe Biden la alegerile din 2020.

Biden l-a numit de mai multe ori pe Trump o amenințare la adresa democrației în timpul campaniei, iar acest mesaj a devenit un element central al campaniei sale până acum. Vicepreședintele Kamala Harris a vorbit detaliat despre asaltul din 6 ianuarie la un eveniment din Carolina de Sud. 


Susținătorii lui Trump spun că arestarea atacatorilor Capitolului este exagerată

La evenimente recente de campanie în Iowa, susținătorii lui Trump - și chiar susținătorii altor aspiranți la președinție republicani - au minimizat importanța zilei de 6 ianuarie, și mulți au adoptat teorii ale conspirației legate de evenimentele acelei zile.

În trecut, Trump însuși a sugerat în timpul altor opriri de campanie că agenții sub acoperire FBI au jucat un rol semnificativ în instigarea atacului, o relatare care nu este susținută de investigațiile oficiale.

Peste 1.200 de persoane au fost acuzate că au participat la revolte, iar mai mult de 900 au fost declarat vinovate sau au fost condamnate după un proces.

"Nu a fost cu adevărat o insurecție", a spus Hale Wilson, un susținător al lui Trump din Des Moines, care a participat la evenimentul de campanie în Newton, Iowa. "Au fost actori rău voitori care au incitat mulțimea."

La evenimentul din Clinton, Erin George, un comisar de comitat local, a spus că pedepsele de închisoare date atacatorilor "au fost 100% nejustificate."

Trump a fost în Iowa pentru a-și atrage sprijin înainte de caucusul republican din stat, programat pe 15 ianuarie, care este primul concurs al procesului de nominalizare a președintelui din partea Partidului Republican. Potrivit majorității sondajelor, el conduce în prezent cu peste 30 de procente în fața tuturor competitorilor în stat.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel