Mai multe țări europene au criticat miercuri seară decizia președintelui Donald Trump de a recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului, apreciind că statutul acestui oraș trebuie să fie stabilit în cadrul procesului de pace din Orientul Mijlociu, informează agențiile internaționale de presă.
Președintele francez Emmanuel Macron a afirmat că nu susține decizia 'unilaterală' a președintelui Donald Trump de a recunoaște Ierusalimul drept capitală a Israelului și a lansat un apel la calm în regiunea Orientului Mijlociu.
Aceasta este o decizie regretabilă pe care Franța nu o aprobă și care este contrară dreptului internațional și tuturor rezoluțiilor Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite. Statutul Ierusalimului este o chestiune de securitate internațională care privește întreaga comunitate internațională. Statutul Ierusalimului trebuie să fie decis de israelieni și palestinieni în cadrul negocierilor sub auspiciile Națiunilor Unite, a declarat Macron într-o conferință de presă la Alger, unde efectuează o vizită.
El a reafirmat că Franța și Europa susțin soluția coexistenței a două state — unul israelian și unul palestinian — și a subliniat că Parisul este gata să lucreze cu părțile interesate pentru găsirea unei soluții.
La rândul său, Italia a susținut că statutul Ierusalimului trebuie să fie 'definit în cadrul unui proces de pace'.
Ierusalimul — Orașul Sfânt, unic în lume. Viitorul său trebuie să fie definit în cadrul unui proces de pace bazat pe (coexistența a) două state, Israel și Palestina, a reacționat pe Twitter premierul italian Paolo Gentiloni.
Ministrul de externe polonez Witold Waszczykowski, citat de PAP, a afirmat că Polonia 'încă privește Tel Aviv drept capitala Israelului'. Acolo este locul unde se află ambasada noastră. Dar ne dăm seama că principalele instituții ale Israelului sunt localizate în Ierusalim, a spus șeful diplomației de la Varșovia.
Potrivit DPA, Margot Wallstrom, ministrul de externe al Suediei, țară care în prezent este membră a Consiliului de Securitate al ONU, a avertizat că o 'acțiune unilaterală privind Ierusalimul amenință pacea și stabilitatea în regiune și în afara ei', relatează Agerpres.
[citete si]
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News